Цигулката на Мичо Димитров ще „рисува” по разкази от Стефан Бонев

Цигуларят – художник Мичо Димитров, музикант на годината за 2013-а, ще свири на премиерата на новия сборник с разкази на Стефан Бонев „Странните неща”. Двамата имат намерение да сътворят един нов сетивен свят, изграден от текст, музика, живопис и чисто вдъхновение.

Откъси от творби на писателя ще чете актрисата от Драматичен театър Мария Генчева, а книгата ще представи нейният редактор проф. дфн Клео Протохристова. Събитието ще бъде на 12 май 2015 г., от 18:00 ч., в пловдивския културен център „Тракарт“ (подлез „Археологически“).

„Странните неща” е вече по рафтовете на книжарниците. В четвъртия си сборник майсторът на късата проза е включил 24 разказа или две дузини, както обича да казва проф. Протохристова. Книгата е с логото на издателство „Летера” и посреща с невероятната си визия, дело на Васил Киров, чието дело е цялостната визия на изданието.

Бонев потапя читателя си в свят, в който буквите и думите копират своя създател, говорят от името на автора, регистрират партии и коалиции, борят се за власт, съвсем по човешки си подливат вода, замерват се алинеи, параграфи и популизъм, стремят се да заемат първото място в абзаца и в изречението, в заглавието на разказа и накрая – в името на самата книга „Странните неща”.

Но това е и свят, в който любовта и добротата превръщат една обикновена монета в икона, творяща чудеса. Свят, където старият пън съумява да върне вярата на отчаян самоубиец и на отявлен алкохолик, а накрая да съгради дом за нов живот в прогнилата си сърцевина. Това е мястото, където възрастният градски плакатаджия получава гълъб за последната си Бъдни вечер, а договорът за ипотечен кредит се превръща в идилична рисунка, създадена от неумела детска ръка. Но пак тук разумът охранява килията с фантазиите на автора, а най-светлите му чувства са се преквалифицирали в надзиратели на евентуални престъпни намерения.

През тази реалия е прокаран и булевардът на стъпканите чувства, но той преминава и покрай тихата кръчма на забравата, магазинчето на продавачката на сувенири, дома на градските птици, ресторантчето на Дияна и бакалията на бай Павел.

Само на това място авторът може да се ожени за музата си, за да я превърне в свой редактор, а обещаващият университетски преподавател да крещи из квартала, че обича безумно една от дипломантките си. И всичко това се случва, докато мрачният финансов инспектор сънува предстоящата си среща при общинския секретар. Той се е оказал сляп за пъстрото и весело чичопейче, което чурулика игриво на перваза пред хотелския му прозорец. Птичето също не го е видяло. Различни светове, които преминават един през друг, без да се забележат.

Стефан Бонев е член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Дружеството на писателите – Пловдив. Автор е и на сборниците „Разкази за двама“ (2005), „Изпит по летене“ (2009), който печели награда „Пловдив“, и „Пред прага на храма“ (2012). Негови разкази са публикувани в две антологии в САЩ през 2003 г. („Thresholds“ и “Two lines“, в превод от Зоя Маринчева). Разказът му „Стареца“ влиза през 2010 г. в сборник на „Булвест 2000“ с тестове за кандидатстване след 7 кл., а „Късогледство“ е даван за превод на чешки на държавен изпит в ПУ „П. Хилендарски“. Друг негов разказ, „Писмо за надежда“, през 2013 г. попада като единствен художествен текст в пособието „Текстове и задачи за развитие на четивни умения”, създадено по Програмата за международно оценяване на учениците – формат PISA (Programme for International Student Assessment), а творбата на Бонев „Клошарят“ е включена в помагалото за подготовка за изпита по български език и литература след 7-ми клас на издателство „Азбуки – Просвета“, озаглавено „Трансформиращ преразказ? Това е лесно!“
През 2011 г. разказът му „Агенция „Среден пръст“ печели специална награда в конкурса „Писането е лудост“ на мюнхенското мултимедийно издание „Public Republic“. Бонев организира свой Национален литературен конкурс, носещ името „Недоизречено“, който има вече седем издания. През октомври 2013 г. вестник „Труд“ обяви Стефан Бонев за един от успелите българи, като му отдели цяла страница в сайта и в хартиеното си издание.

 

Подобни статии

Top