Църквата край Белинташ - оброк за здраве (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Църквата край Белинташ – оброк за здраве (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивчанин построи голяма църква в подножието на Белинташ, като оброк към Бога заради оздравялата си съпруга.

„Когато жена ми Венета беше на 22-години, успя да се спаси от тежка болест и тогава се врекохме на Бога да построим храм в негова чест заради това, че избавлението ни дойде от него. Оттогава нататък всичко, което сме изработили, сме го вложили в изграждането на църквата. Има хора, които също откликват и помагат за това добро дело“, разказва Никола Томов, съпруг на известната в района бизнесдама Венета Чингарова.

Той е човекът, който наглежда храма и продава свещи на туристите, посетили църквата, за да се помолят в нея.

Храмът бил изграден от местни зидари, ангажирани от семейството. Градежът започнал 2008-ма година по инициатива на фондацията на съпругата му „Светият кръст“. Така е именувана и самата църква – „Светият кръст“, а там, където трябва да бъде олтарът й, се намира голяма картина с разпънатия на кръст Исус. „Светият кръст е кръстът, на който е разпнат Исус на Голгота. Така че това е нещо знаменателно!“, обяснява Никола.

Всички изображения в църквата на този етап са временни. Предстои изписването й, а за него, купуването на камбана и цялостното довършване на сградата, ще са нужни поне още 150-200 хиляди лева. Затова в центъра, пред олтара е поставена касичка за набиране на дарения от посетителите.

„Никак не е малко това, което сме постигнали досега. Но има още много – да се изографиса, иконостас да се направи, да се постави подово покритие. Всичко е свързано повечето с изкуство“, посочва Никола.

Той и съпругата му са в процес на търсене на зографи и майстори, които да направят фреските и иконостаса. Имат намерение да се обърнат към студенти, които завършват подобни специалности. Техният труд бил малко по-евтин. Камбана пък не поръчвали все още, тъй като се опасяват от крадци, защото храмът няма постоянен пазач.

Семейство Чингарови купили мястото, защото усетили благодатта, свързана с излъчването на положителна енергия. Никола си обяснява това с излъчването на скалата Белинташ, използвана някога от траките за светилище на бог Сабазий.

„Излъчването на скалата се разпространява концентрично и тук върху църквата. Хората, които влизат в нея, усещат положителното въздействие на енергията, която се разпростира върху тях, а също и на помощта от Господа“, сигурен е възрастният мъж. Разказва, че тези, които вече са идвали в храма, потвърждавали благотворното излъчване, което са усетили.

Храмът е осветен от местният свещеник – отец Любчо, на 5 август 2015 г. Периодично той идва да служи в нея, но засега службите не са постоянни.

 

Преди 7-8 години заради градежа на храма в подножието на тракийското светилище избухна скандал. Тогава председателят на фондация „Белинташ“ и изследовател на светилището Никола Боев алармира, че строежът е незаконен, а НИПК забрани строителните работи в защитената територия. От своя страна Пловдивската митрополия отказа да благослови храма, обявен тогава за манастир. Според защитниците на Белинташ върху Венета Чингарова и нейната фондация „Светия Кръст” действал чадър от страна на асеновградската община, пише преди няколко години сайтът „Пловдив медия“.

DCNEWS потърси мнението на Община Асеновград за храма. Зам.-кметът Мария Вълканова ни отговори, че тракийското светилище е държавна собственост и в момента държавата извършва процедури по установяване на границите на имота и по неговото актуване. В края на юли комисия от Министерство на културата е дошла да определи границите на имота, за да се актува като публична държавна собственост.

Зам.-кметът по хуманитарни дейности се надява след актуването на светилището, държавата да го предостави на община Асеновград за стопанисване по същия начин, по който администрацията стопанисва Асеновата крепост.

„Още от 2011-а година настояваме държавата да ни го предостави, но границите на имота не са очертани“, посочи Вълканова.

Според нея най-вероятно строежът е на частен парцел и със сигурност местността край Белинташ не е обявявана за резерват. „Единствено РДНСК е институцията, която може да каже дали става дума за незаконно строителство или не. А дали имотът е на частен парцел или не, ще се установи, след като приключи очертаването на границите на държавната собственост. Със сигурност всичко трябва да е в рамките на закона. Наистина тази жена се е развихрила там, прави някакви входове и изходи, но в крайна сметка, докато не се очертаят границите на имота от страна на държавата и да издаде акт за публична общинска собственост, не мога да кажа в чии черти влиза този обект“, допълни Вълканова.

 

 

 

 

Подобни статии

Един коментар

  1. ***** написа:

    Айде, и на това чудесно място ще се завъдят богоугодни кебапчета, кюфтета, чаршии и софри, като на Кръстова гора…

Comments are closed.

Top