Църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Пловдив готова до 9 май

Храмът „Св. Николай Чудотворец“ в пловдивския район „Западен“ може да отвори врати на 9 май, когато е летния св. Николай. Това съобщи пловдивският Митрополит Николай.

В момента се изписва иконостасът в храма, уточни владиката. По думите му проектът за олтара е бил представен пред Епархийския съвет и е бил одобрен.

Надяваме се за 9 май  да извършим освещаването на храма, каза владиката. „Не желаем да прибързваме, искаме всичко да бъде красиво, да бъде подобаващо с православната архитектура и всички литургически изкуства, които ще се употребят в изграждането на този храм.

Припомням, че оновният камък на църквата беше положен точно преди четири години – на 6 декември, а строителството започна половин година по-късно. Храмът се изгражда в руски стил, тъй като ктиторът Кирил Василев се възхитил от подобна църква в Русия и решил да направи такава и тук. През лятото на тази година бяха монтирани малките декоративни кубета на храма и куполът на камбанарията, които бяха облицовани със специална ламарина от украински майстори. Тогава беше осветен и кръста на камбанарията.

 

Top