Цяло лято укрепват свлачището над Асенова крепост (СНИМКИ)

Започва работата по укрепване на опасното трасе към Асенова крепост, след като община Асеновград получи втория транш от парите. Сумата е в размер на 824 хиляди лева и ще бъде вложена в проблемните участъци ЛОТ 1 и ЛОТ 5, които са най-критични.

В момента районът се почиства от прорасналата растителност, за да се отвори обходен път за тежките машини. Реалното строителство ще започне в края на следващата седмица, обясниха от градската управа.

Ще бъде изградена пилотна система, дренаж за отвеждане на дъждовната вода и Г-образна подпорна стена. В района на срутището над крепостта ще се направи и водосток за повърхностните води. Всеки етап ще се изпълнява в срок от шест месеца от датата на откриване на стоителната площадка.

Отсечката няма да бъде затваряна за движение, докато се извършва  реконструкцията. Предвижда се временна организация на движението, а заради промените ще бъдат поставени уведомителни табели и знаци. На определени етапи от строителстото ще се налага спиране на потока от автомобили, за което гражданите ще имат предварителна информация.

Вторият транш финансиране ще обезопаси окончателно свалищата по пътя към националния паметник на културата Асенова крепост и трите населени места-Лясково, Яврото и Добралък.

Миналата година от община Асеновград укрепиха свлачището на три места по трасето. Тогава държавата отпусна средства в размер на 1 млн. и 300 хиляди лева

Подобни статии

Top