Цял ден дъжд, вечерта спира - DC news

Цял ден дъжд, вечерта спира

И през следващото денонощие, в по-голямата част от страната, ще продължи да превалява. През деня от югозапад валежите ще започнат да спират, най-късно, едва привечер, в североизточните райони.

Над Югозападна България днес облачността значително ще намалее. Вятърът в повечето места ще е източен, в Източна България от североизток, по поречието на Дунав и Черноморието – умерен, временно и силен. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните – между 11° и 16°. За Пловдив минимална 8°, максимална 12°.

Атмосферното налягане ще стане по-високо от средното за месеца.

В планините все още ще превалява, но над Рило-Родопската област постепенно ще спре да вали, а облачността ще се разкъса и намалее. Вятърът по билата ще е умерен, от изток, като високите им части по-често ще са в облачния слой. Дневната температура на 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м – около 4°.

В Южна България очакваното количество на валежите ще е между 5 – 20 л/кв.м, в Северна България се очаква тези нива да са между 1 – 10 л/кв.м.

На база прогнозираните валежи, днес и в петък се очакват повишения на речните нива в цялата страна, по-съществени ще бъдат в Рило-Родопската област – средното и горното течение на р. Марица и Родопските ѝ притоци, басейна на р. Арда, поречие Места.

Подобни статии

Top