Частично бедствено положение в Карловско (СНИМКИ)

Частично бедствено положение обявиха общинските власти в Карлово за селата Дъбене, Каравелово, Баня, и карловския квартал „Сушица“.

След снощните дъждове и срутването на моста над река Мъртвица, днес хората в селото коментират, че наводнението е заради липсата на канализация в Дъбене. Ситуацията вече се нормализира.

Според кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов местната власт има готов проект, с който ще кандидатства пред междуведомствената комисия към Министерски съвет за цялостно отводняване на селото. Проектът е на стойност 2 500 000 лева, а идеята е да бъде изцяло наново изграден няколко километров канал, в който някога са се събирали водите от Балкана, които се стичат в селото. Сега тези води отиват в малката река Мъртвица, а коритото й не е разчетено за толкова много вода.

На място днес пристигна и зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Той огледа наводнените домове и съобщи, че още утре по спешност на пострадалите хора ще бъдат раздаден по 325 лв. помощ за всяко домакинство. Това е сумата, която отпуска държавата в такива случаи.

Общинската управа е призовала и военослужещи от Карловската бригада, които да помогнат за спешното възстановяване на разрушения вчера мост над Мъртвица, за да има връзка между къщите от двете страни на реката. Чака се само разрешение от Министерство на отбраната.

Утре в общината ще бъде открита приемна, за да може хората да се снабдят с най-необходимото – храна, одеяла и други.

Подобни статии

Top