Частни болници протестират в Деня на здравния работник

Рекорден брой пациенти в клиниката по токсикология в Пловдив

Днес светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата е избрана през 1948 г. с основаването на Световната здравна организация. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6.02.1964 г..

Световният ден на здравето е глобална инициатива акцентираща върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Частни и общински болници ще протестират днес срещу въведената от началото на март т.г. методика на здравната каса за финансирането на извършените медицински грижи. Това съобщиха от двете асоциации на частните и на общинските лечебни заведения.

Методиката, наречена от младите лекари „Тодорова“ (на името на предишния управител на НЗОК) предвижда лечебните заведения, които извършват и спешност, през 2015-а да получат до 95% от изработените пари през 2014-а. А тези, които не предлагат спешни грижи, до 90 % от получените суми миналата година. Има обаче възможност да вземат средства от следващия месец, а при извънредни ситуации да поискат ревизия на бюджета си пред надзора на касата.

Лекарите искат отмяна на методиката и връщане на предишния начин на заплащане на дейностите, както и налагане на строг контрол на разходите. Представителите на Българската болнична асоциация настояват за реално остойностяване на медицинските услуги, за постепенна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги, с държавна, а не с административна регулация.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top