Червената църква (ВИДЕО)

Червената църква

Един от най-старите и забележителни раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа се намира само на километър от Перущица. Червената църква е сред най-забележителните паметници, останали от 5-ти – VI век. Нейното изграждане в околностите на Филипопол, недалеч от важния път от Тракия към Бяло море и от Константинопол към Западна Европа, се свързва с разпространения в християнския свят култ към мъчениците, загинали за утвърждаване на християнството.

Той започнал да се налага веднага, след свикания Вселенски събор в Сердика /на „Помирението“/, през 343 година. Тогава в цяла Тракия започнало строителството на култови сгради, сред които и такива, предназначени да съхраняват паметта на мъцениците. Повечето от нашите и чуждите изследователи се обединяват около идеята, че „Червената църква“ край Перущица е била изградена в края на V или началото на VI век при управлението на император Анастасий I. Но преди това тук е имало мартирий, датиран от края на 3-ти, началото на 4-ти век.

Църквата има съвсем различна архитектурна схема в сравнение със сегашните християнски храмове по нашите земи. Преди всичко тя не е имала кораб. Централната и най-висока част е е 4-конхалната зала – около централен квадрат са разположени на запад, север и юг по 1 полукръгла ниша. На изток е била разположена олтарната апсида, пред която е оформено предабсидно пространство. Куполът е бил огромен  – с височина над 16 метра.

ЮНЕСКО причислява фреските в храма към образците на раннохристиянската живопис, подобно на тези от базиликата в гр. Равена (Италия), църквата „Св. Димитър” в Солун и църквата „Св. София” в Цариград. Заедно с още три подобни християнски постройки – църквата на Богородица, издигната около 400 г. в Атина, тази в Охрид от 4-ти век и храмът в Лин Албания от 6-ти век, се счита за едно от оригиналните произведения на балканската строителна школа. Спряла е да функционира през 13-ти век по време на кръстоносните походи.

Църквата е била увенчана с купол, а полукръглите ниши са били насочени към четирите посоки на света. В тях вероятно са били посатвени саркофазите с мощите на мъчениците, а обиколните коридори са приемали поклонници и дарове. Стените са били облицовани с мраморни плочи, над тях имало фрески, а подът също е бил застлан с мрамор и мозайки. Предполага се, че храмът е бил цялостно изписан с икони. Тези, които личат, се датират от 6-ти век.

Счита се, че са дело на майстор от много висока класа. При първия опит за реконструкция, през 20-те години на миналия век, добре запазени изображения на крилати фигури, поддържащи медальони от централното подкуполно пространство, са пренесени и реставрирани, а в моменат се намират в Националния археологически музей.  

Предполага се, че те са били 18. Имало е изписани сцени от историята на Мойсей, сцената с Пророк Даниил в ямата с лъвовете, образи от Новия завет, свързани с Христос. През втория период на строителство, сградата се увеличава с две предверия от запад, пред които имало монументално стълбище. Към предверията е бил изграден параклис, а от север е направена квадратна кръщелня.

Кръщелнята е била облицована с мрамор. През третия период, около 10-ти, 11-ти век, се възстановява само централната част ан сградата, като под проходинте арки се изграждат стени и се оформят прозорци. Сградата е изрисувана отново, а наоколо се появява селище, чиито жилища са опирали до останките от стените. При разкопки са били открити останки от каменните стени, пещите, хромелите и вещи, свързани с бита на обитателите. Открити са и гробове от некропола, те са били оградени с камъни. Намерени са много накити, които показват, че като цяло, селището, църквата и некрополът са ползвани до 13-ти век.  Днес са запазени само отделни стени и части от купола.

По стените на църквата могат да се видят малки отвори – това вероятно са били местата, където е монтирано скелето, около което е изграждана църквата. Впоследствие те са били измазани, но с времето, мазилката е изронена.

Днес църквата е реставрирана по европейски проект, като освен консервационни дейности, е облагородено и околното пространство. Изградени са скамейки, дървено стълбище към централния вход на храма, озеленени са околните площи, направена е пешеходна алея от централния път към храма.

Към върха на хълма води пътека, която е направена по желание на местните хора, тъй като там има паметник на летец, спасил селото.

За трудно подвижните хора е предвидено да има електромобил, който да осигурява придвижването им. Той ще се намира в приемната сграда и ще превозва хората с увреждания от паркинга до църквата.  Днес община Перущица възнамерява да използва уникалния исторически обект за привличане на повече туристи.

В приемният център двама екскурзоводи ще изнасят беседи за групите, които ще посещават църквата. За да може хората и туристите да се насладят на изкуството на древните, построили  храм, който да остане за вековете.

 

Подобни статии

Top