Червено вино за отслабване

Медиците са изяснили, че най-добрият метод да запазим теглото си или да отслабнем около празниците е сухото червено вино. Резултатите от изследванията са представени в International Journal of Obesity, пише The Telegraph.

Учените са изяснили, че в червеното вино се съдържа голямо количество ресвератрол – защитно фенолно съединение, което допринася за изгарянето на калориите и превръщането на бялата мастна тъкан в полезната кафява мастна тъкан.

Ресвератролът попада във виното от гроздето, което си изработва това вещество за защита от паразити. Учените отбелязват, че много продукти, съдържащи това съединение, също може да са полезни за отслабване. Например боровинки, ягоди, малини и ябълки.

Учените са стигнали до своите изводи в резултат на експерименти с мишки. Гризачите ежедневно (в еквивалентна за човека доза) получавали ресвератрол, в резултат на което с 40% намаляло количеството на бялата им мастна тъкан.

Изследователите отбелязват, че полифенолите (към които се отнася и ресвератролът) допринасят за усилена експресия на гена, отговорен за окисляването на хранителните мазнини и преобразуването на бялата мазнина в кафява.

Ежедневната препоръчвана доза червено вино (сортове мерло или каберне совиньон) е 340 милиона, което съответства на две-три чаши. Но учените отбелязват, че не всички такива напитки съдържат ресвератрол в достатъчно количество. Тъй като много полифеноли са неразтворими, след филтрация тяхното съдържание може значително да се снижи.

Източник: actualno.com

Подобни статии

Top