Черен петък е! Ето къде да пазарувате изгодно само днес

Историята на Черния петък

24 септември 1869 г. се счита за рожденната дата на Черния петък. Събитието е предизвикано от спекулантите на злато, включително Джей Гулд и Джеймс Фист, които се опитват да завладеят пазара като изкупуват златото. Опитът пропада и пазарът на злато се срива, причинявайки понижение на фондовите пазари.

Терминът „черен“ е бил използван, за да се опишат и други катастрофални дни на финансовите пазари. Например, на Черния вторник, 29 октомври 1929 г., пазарът е спаднал рязко, сигнализирайки за началото на Голямата депресия.

Най-големият еднодневен спад в историята на фондовия пазар се наблюдава в Черния понеделник, 19 октомври 1987 г., когато индексът Dow Jones Industrial Average се срива с повече от 22%.

Друга идея зад термина „Черният петък“ е, че това е денят, в който магазините на дребно имат достатъчно продажби, за да ги поставят „на черно“ – счетоводен израз, който се позовава на практиката на отчитане на загубите в червено и на печалбите в черно.

Следващият ден след Деня на благодарността в САЩ се казва също Черния петък. Търговците на дребно по принцип виждат скок нагоре в продажбите и смятат, че това е началото на празничния сезон за пазаруване. Общо за търговците на дребно е да предлагат на този ден специални промоции, както и да отварят по-рано, за да привличат клиенти.

След като ви запознахме накратко с историята на Черния петък, припомняме и къде може да се възползвате от намаления днес: eMag.bg ще предложи на своите потребители хиляди продукти с намаление до 70%. Промоциите започнаха рано сутринта и ще продължат до полунощ.Един от водещите онлайн шопинг клубове – Trendo.bg, също се включва в Черния петък.

Обувки, аксесоари, якета, козметика и бельо ще могат да бъдат закупени на доста ниски цени. До 80% отстъпки правят и Ardes.bg. Лаптопи, смартфони, таблети и всякакви чудеса на техниката.

За любителите на книгите – само в рамките на петъчния ден, книжарница „Хермес” организира големи промоции.  20% отстъпка за всички артикули, 40% отстъпка за всички заглавия на ИК “Хермес” и до 60% отстъпка за всички заглавия в промозоната.

Само този петък всички билети в Пловдивския театър се продават на половин цена, обявиха от екипа на Драмата. Намалението важи на място в касата на театъра, която работи от 10 до 19 часа.

Възползвайте се, сега му е времето!

 

Подобни статии

Top