Черен петък е! Ето къде са най-големите намаления

24 септември 1869 г. се счита за рождената дата на Черния петък. Събитието е предизвикано от спекулантите на злато, включително Джей Гулд и Джеймс Фист, които се опитват да завладеят пазара като изкупуват златото. Опитът пропада и пазарът на злато се срива, причинявайки понижение на фондовите пазари.

Терминът „черен“ е бил използван, за да се опишат и други катастрофални дни на финансовите пазари. Например, на Черния вторник, 29 октомври 1929 г., пазарът е спаднал рязко, сигнализирайки за началото на Голямата депресия.

Най-големият еднодневен спад в историята на фондовия пазар се наблюдава в Черния понеделник, 19 октомври 1987 г., когато индексът Dow Jones Industrial Average се срива с повече от 22%.

Друга идея зад термина „Черният петък“ е, че това е денят, в който магазините на дребно имат достатъчно продажби, за да ги поставят „на черно“ – счетоводен израз, който се позовава на практиката на отчитане на загубите в червено и на печалбите в черно.

Следващият ден след Деня на благодарността в САЩ се казва също Черния петък. Търговците на дребно по принцип виждат скок нагоре в продажбите и смятат, че това е началото на празничния сезон за пазаруване. Общо за търговците на дребно е да предлагат на този ден специални промоции, както и да отварят по-рано, за да привличат клиенти.

След като ви запознахме накратко с историята на Черния петък, припомняме и къде може да се възползвате от намаления днес:

28 ноември ще бъде празник за всички любители на книгите. Артикули с до 60% отстъпка ще се предлагат във всички книжарници „Хермес“ в страната.

Всички артикули в книжарниците ще бъдат с 20% отстъпка. Всички заглавия на Издателска къща „Хермес“ ще се предлагат с 40% намаление. А най-големи ще бъдат изненадите в промозоната – с отстъпка до 60%.

На 27-ми ноември  и Мол „Пловдив“ ще проведе своя Черен петък.  Над 80 обекта в търговския център предлагат до 70% намаление. Магазините отварят врати в 10 часа сутринта и ще очакват клиенти чак до 22 часа.

eMag.bg ще предложи на своите потребители хиляди продукти с намаление. Промоциите започват рано сутринта и ще продължат до полунощ. Но това не бива да ви успокоява – колкото по-ранобудни сте, с толкова по-изгодна покупка ще се сдобиете.

Един от водещите онлайн шопинг клубове – Trendo.bg, също се включва в Черния петък. Обувки, аксесоари, якета, козметика и бельо ще могат да бъдат закупени на доста ниски цени.

Само този петък всички билети в Пловдивския театър се продават на половин цена, обявиха от екипа на Драмата.

Намалението важи на място в касата на театъра, която работи от 10 до 19 часа, с почивка от 14 до 15 часа.

Куфарчето на театъра в Пловдивския МОЛ, за което ви разказахме ТУК,  работи от 11 до 20 часа с почивка от 14:00 до 14:30 часа.

 

Подобни статии

Top