Черноморието отново е гробище за делфини

За поредна година българското Черноморие е сцена на масово измиране на делфини. Само през уикенда на Южното Черноморие са подадени 23 сигнала за мъртви делфини, съобщи бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас).

От началото на годината са констатирани 91 случаи на мъртви делфини, обяви пред БНР Мирослав Калугеров, шеф на дирекцията „Национална служба за защита на природата“ в екоминистерството (МОСВ).
Неправителствени организации са качили снимки в социалните мрежи, но не са се обърнали към компетентните органи, а своевременното сигнализиране е ключово за установяването на причината за смъртта, подчерта Калугеров.

Той апелира при забелязване на мъртъв делфин гражданите да реагират бързо и да подават сигналите си своевременно – на сайтовете на екоинспекциите във Варна и Бургас са посочени денонощни зелени телефони за сигнали.

По данни на двете морски екоинспекции, няма констатирани случаи, за които да има съмнения за умишлено посегателство и упражнено насилие, твърди Калугеров. Ако има такива съмнения, РИОСВ сигнализират органите на реда, посочи той.

Твърдението му се разминава със свидетелства на граждани от последните дни, които са категорични, че някои от изхвърлените от морето трупове на делфини са видимо рязани, за да бъдат освободени от рибарски мрежи. На една от снимките от последните дни се вижда дори, че са изрязани гръбните „филета“ на бозайника.

Според Атанас Русев от сдружението за защита на плажа „Корал“, който редовно намира мъртви делфини на плажа, случаите от уикенда са още повече – поне 35 трупа, изхвърлени от морето между Ахелой и Поморие. Той е убеден, че делфините биват убивани.

Неправителствени организации отдавна предлагат монтиране на специални сензори на рибарските мрежи, които да отблъскват делфините и така техният живот да бъде спасяван. Сега подозренията са, че рибари осакатяват и убиват делфините, заплели се в мрежите им делфини, за да спасят мрежите.

По думите на Калугеров, конкретните причини за смъртта на животните се установяват трудно, защото не всяко открито тяло позволява вземането на проби за аутопсия и в тези случаи от екземплярите се снемат единствено морфологични белези.

И трите вида делфини, които обитават Черно море са защитени, а убийството на делфин е престъпление.

Предстои експертна група от няколко институции да обсъди проблема.

Източник: ureport.bg

Подобни статии

Top