Честито „канари”! 86 години от първата титла на Ботев!

На 3 октомври 1929 година Ботев (Пловдив) изписва със златни букви името си като държавен първенец на България. Съперник във финалния двубой е отборът на Левски (София), в чийто редици играят изявени имена като вратаря Мазников, Никола Димитров-Фъц, Асен Пешев-Капуй, Симеон Янков и Александър Христов.

На мача присъстват министър-председателят Андрей Ляпчев, г-н Александър Михов, като представител на цар Борис ІІІ, министърът на блаоустройството Славейко Василев, директора на полицията г-н Преславски, главният инспектор по физическо възпитание г-н Траянов.

Отборът на Ботев (Пловдив) е подкрепян от 300 свои привърженици и успява да отрази първоначалния натиск на левскарите. След 15-та минута играта е изравнена и полувремето завършва при нулево равенство. Втората част е изпълнена с редица голови положения и пред двете врати. Оспорваността в играта води и до груба игра от страна и на двата отбора, но страстите са стриктно парирани от отличния в този мач рефер Никола Досев.

В 36-та минута на второто полувреме пловдивчани изпълняват корнер пред вратата на Мазников и след отлична игра с глава на Никола Щерев-Старика резултатът е открит. В оставащите девет минути до края на мача „жълто-черните” не дават шанс на съперниците си да атакуват и ликуват с титлата.

Трофеят е връчен от г-н Михов, а привържениците понасят отбора на ръце по софийските улици. Празненствата се пренасят с пълна сила в Пловдив. Шампионите са посрещнати тържествено с военен оркестър и много почести от своите съграждани и симпатизанти сред които е и кмета на града Божидар Здравков и областният ръководител Щиплиев.

Ето и кои са първите златни момчета на Пловдив:

Емин Мехмедов – тютюнев работник. Роден за вратар, висок и изцяло изпълващ рамката на вратата, вещо ръководи защитата.
Михаил Костов – безупречен десен халфбек.
Андон Стоянов – един от най-добрите защитници в цялата тракийска футболна област по това време. По професия бил сладкар.
Георги Бичиров – тютюнев работник. Строен, стабилен ляв бек, играе добре с глава. Славел се като голям джентълмен на игрището.
Найден Радомиров – твърд и солиден в играта. Притежател на работилница и магазини за облекло и обувки в София и Пловдив.
Александър Касъров – левият халф е рожба на школата на Ботев. Един от най-силните на своя пост в Царство България. Нисък на ръст, но с отличен отскок и себераздаващ се докрай.
Янко Самоковлиев – любимец на публиката. Спринтьор, отличавал се с точното си подаване към съотборниците си и силен удар с доста свежест виграта. Също тютюнев работник.
Димитър Лафчиев – елегантен и коректен, истински спортсмен. Славел се със бързината на спринта си.
Никола Щерев – сърцето на отбора. Капитан и лидер, биткаджия и стратег. Играещ треньор на тима, умеещ добре да обеснява замисъла в играта. Една от най-аворитетните личности в Пловдив.
Станчо Проданов – бърз и съобразителен, с отличен удар и нестихваща стръв за борба, страшилище за всички вратари. Няма пропусната дузпа в кариерата си.
Вангел Каунджиев – ляво крило, изпъква с бързина и дрибъл.

Останалите играчи през „златната 1929“  са Кирил Радомиров (брат на Найден Радомиров), Михаил Дичев, братя Георги и Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.

Отличителното за този шампионски отбор е, че в редиците му има седем юноши от „Черния“, формация от школата на клуба.

Снимка: bultras.com

Подобни статии

Top