Честито на имениците! Чумин ден е!

624-400-hristiianstvo-svesht-pitka-obichaj-tradiciia-isus-hristos-kryst

Православната църква почита паметта на Св. Свещеномъченик Харалампий и света мъченица Валентина.

Според преданието, още приживе Св. Харалампий открил целебните свойства на меда, затова точно на неговия празник се освещава мед, а св. Харалампий се почита като закрилник на пчеларите.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чумин ден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.

Християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед, се поръсват с орехи и се раздават за здраве.

В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“.

За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини. В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището.

Затова оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие – да забрави за какво е слязла. За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден.

Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

Днес имен ден празнуват Харалампий, Харалампи, Валентин, Валентина.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top