Честито на имениците!

Православната църква почита Св. мъченици Кодрат, Саторин, Руфин, Галина.

По време на гоненията срещу християните много вярващи, боейки се от непоносимите мъчения, изоставяли градовете, жилищата и имуществото си и се скривали в планините и пустините. В тези тежки времена жена на име Руфина избягала от Коринт в пустинята и се скрила. Тя била бременна и родила в пустинята момче, наречено Кодрат, след което починала.

Детето оцеляло и заживяло в пустинята. Подобно на свети Йоан Кръстител, младенецът бил пазен от Бога. Вече в юношеска възраст, той бил намерен от вярващи хора. Те го завели в града, където проявил дарбата си да лекува хора. Свикнал с уединението в пустинята, той често се връщал там.

По заповед на император Декий в Коринт бил изпратен неговият подчинен Иасон. Той залавял християните и ги хвърлял в тъмница. Заловен бил и Кодрат, заедно с неговите поддръжници Киприан, Дионисий, Анект, Павел и Крискент. Като отказали да се подчинят и да предадат вярата си, всички те били измъчвани. След като не постигнал своето, Иасон ги осъдил на разкъсване от зверовете. Когато зверовете не се докоснали до светите мъченици, той ги осъдил на посичане с меч, като заповядал преди това да ги влачат из града за краката. На мястото, където ги посекли, потекъл чист извор, за да напомня за страданието им.

На мъки за Христа се решавали и жени, подражавайки на свети Кодрат и пазейки в сърцата си наставленията му – Галина, Хориса, Нунерия, Василиса, Ника, Гали, Теодора и много други. Всички те заедно със своя наставник свети Кодрат били причислени към светците.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Галин, Галина, Галя, Геновева.

 

 

 

 

Подобни статии

Един коментар

  1. Випуск '85 написа:

    30 годишен юбилей Випуск ’85
    Желаещите да се включат в празненството по случай 30 годишнината от завършването на випуск ’85 Гимназия Ленин Асеновград. Резервирайте, Още информация… “ Изпращане на имейл “ до 15 Април 2016. Тъй като не всички от нас са потребители на настоящата социална мрежа, молим всеки, който има връзка с някой от съучениците ни да го уведоми за предстоящата среща на випуска.
    https://www.facebook.com/Гимназия-Ленин-Асеновград-1663541303911112

Top