Честит имен ден!

На 7 юни Православната църква почита паметта на Св. мчца Валерия.

Света Валерия е родена в Кесария, Палестина. В онези години римските управници се кланяли на идолите. Валерия, заедно с нейните приятелки Мария и Кириакия решили да се отрекат от фалшивите идоли, да не извършват повече езически ритуали и жертвоприношения. Трите млади жени се скрили в една малка къща извън града и живели там в продължение на известно време. Постели и се молели постоянно на Господ да унищожи идолите, за да може да се утвърди християнството.

Намерили се лоши хора, които открили трите светици и съобщили за тях на управителя на града. Той ги привикал, накарал ги да се поклонят на идолите и да се отрекат от Христос. Ако го направели, той щял да пощади техния живот. Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.

Познато е името на още една Св. Валерия, която е почитана от католиците. Тя е известна като Св. Валерия Миланска и била дъщеря на богато и известно семейство. Станала съпруга на Св. Виталий и майка на Протосий и Геврасий. Св. Валерия приела християнството и се отдала в служба на Христос. Оказвала помощ при извършване на християнски погребения. Била заловена и екзекутирана на арената на Колизеума. Войниците отсекли главата й. Тялото на Св. Валерия било открито след години и погребано в катедралата Св. Себастиян.

На този ден празнуват всички с името Валери, Валерия. Името има латински произход, като е възможно да произлиза от valerius, родово име от valeo, означаващо “силен съм”; от valere – “който има стойност” или от латинското valens- “здрав”.

Честит празник на всички именници!

 

 

Подобни статии

Top