Честит национален празник! Честваме 146 години от Освобождението на България

България отбелязва 146 години от Освобождението си с тържествени церемонии в цялата страна.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. Така се слага край на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Датата 3 март поставя начало на Третата българска държава. България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата ѝ площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в тържествата за 3 март на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Желязков ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. Ритуалът ще отслужи Старозагорския митрополит Киприан и ще започне в 9:30 ч.

В 11 часа пред Паметника на Незнайния войн в София ще се проведе военният ритуал по издигане на националното знаме. На церемонията ще присъства министър-председателят Николай Денков.

Тържественото отбелязване на Националния празник и 146 години от Освобождението на страната на връх Свети Никола ще започне в 11:30 ч. Председателят на парламента ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник. На връх Свети Никола Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България и ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11:50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18:30 часа на площад „Народно събрание“ в София ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18:40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участват още вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Николай Денков. Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в София.