Четат 132 страници обвинителен акт срещу ген. Шивиков (СНИМКИ И ВИДЕО)

132 страници обвинителен акт започна да чете днес следобед в съдебна зала прокурорът по делото срещу о.з. бриг. ген. Димитър Шивиков, капитан Генка Бързашка. Искането да бъде изчетен целият обвинителен акт по делото направи в зала единият от тримата адвокати на генерала – Иван Денев, заявявайки, че така мотивите на прокуратурата ставали по-ясни. „Обвинението е 132 страници, а аз чета бавно и изразително“, съгласи се обвинителката под пагон.

С половин час закъснение започна днес делото срещу бригадния генерал от запаса, бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Съдебният състав помоли да бъде изчакан юрисконсултът, упълномощен от Сухопътните войски Нели Андреева, но тя не дойде. Андреева обаче бе депозирала молба за предявяване на граждански иск в размер на 69 806,77 лева от името на Сухопътните войски, който бе допуснат от съда. Повече за обвиненията спрямо Шивиков вижте ТУК!

Бившият командир на Карловската бригада отказа делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие и настоя отново да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица. В изявление до съда той посочи, че досъдебното производство било водено в нарушение на Наказателния кодекс и не разкривало обективната истина, а правело внушения за участието му в някакви престъпления.

„Всичко започна от анонимен донос на горещия телефон на Военна полиция“, обясни генералът в съдебната зала. Според Шивиков разследващите органи са правили оглед в Карловската бригада посред нощ – около 23.00 ч. Те трябвало да проверяват купуването на барети за военнослужещите, но вместо това при огледа намерили 13 килограма замразена пъстърва, 11 кокошки, 6 петли и няколко патки.

Адвокатите на генерала направиха множество искания за доказателствен материал. Те настояха да бъдат призовани като свидетели командирът на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев и бригаден генерал Груди Ангелов – сегашният командир на 61 Стрямска механизирана бригада. Юристите оспориха експертизите по делото и поискаха нови, настояха и за нови разпити на всички свидетели. Освен това поискаха да бъдат представени редица стратегически документи на Българската армия, списъчният състав на бригадата, Доктрината на БА, приходо-разходните годишни отчети на няколко общини, с които формированието е имало взаимоотношения при управлението на Шивиков, както и актовете за собственост на няколко държавни имота, сред които басейн и парк.

След дадената почивка заседанието продължи с четенето на обвинителния акт. Председателят на съда полк. Славов поясни, че след даването на ход на процеса, журналистите няма да имат достъп до залата заради използваните специални разузнавателни средства.

Делото ще се точи с години, прогнозираха юристите пред журналисти. От своя страна Шивиков подчерта, че процесът срещу него е поръчков. Вижте във видеото какво още каза той пред медиите преди началото на съдебното заседание.

Подобни статии

Top