Четвъртокласници на гости на Апелативния съд в Пловдив

За пети пореден път в Пловдивския апелативен съд ще се проведе „Час на класа”. Днес в зала № 1, гости на съдиите ще са учениците от 4-ти клас на Основно училище „Христо Г. Данов”. Те ще бъдат посрещнати в 14.00 часа пред Съдебната палата от ръководството на съда.

Четвъртокласниците ще се запознаят с работата на съдиите по различните видове дела. Служители от Областно звено „Съдебна охрана” ще демонстрират техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства, които използват. Децата ще могат да разгледат и полицейските автомобили, с които се транспортират обвиняемите.

Учениците ще имат възможност да участват в разпознаване на лице, заподозряно в извършване на грабеж на мобилен телефон. Чрез ролева игра, те ще могат да застанат на местата на съда, прокурора и защитата, участвайки в „съдебен процес”.

Инициативата „Час на класа” започна преди една година. През това време над 140 пловдивски ученици са посетили Съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите. Поради изключителния интерес, проявен от училищата, за пръв път днес часът ще се проведе едновременно с деца от две паралелки.

Подобни статии

Top