Четем книги на фенерче тази нощ в Пловдив

Пловдив ще бъде част от четвъртата за България европейската Нощ на литературата. Тази вечер в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000-та година.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио и „Аз чета“.

Освен Пловдив в литературната Нощ се включват още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Русе, София, Стара Загора и Шумен. По места събитието е подкрепено от Общини, неправителствени организации, сдружения, библиотеки, читалища, книжарници и мн. др.

В Пловдив ще бъдат обособени 11 читателски гнезда, съсредоточени в центъра на града. Това са Балабановата къща в Стария Пловдив, НБ „Иван Вазов“, Клуб „Библиотеката“, „Петното на Роршах“, „Artnewscafe“, Bee Bop Café, книжарница „Хермес Централ“, и “Vintage house” в Дом на културата «Борис Христов», както и читалищата НЧ „Шалом Алейхем 1945 г.“, НЧ „Алеко Константинов 1954“ и „П. Р. Славейков 1908“.

Паралелно с Нощ на литературата в Пловдив се провежда Библионощ с наслов „С фенерче и спален чувал в Библиотеката“ – инициатива на НБ „Иван Вазов и Общински читалищен съюз – Пловдив. Библионощта ще включва разнообразни прояви, свързани с четенето. Участват РНБ „Иван Вазов“, организатори и инициатори, участници и НЧ „Алеко Константинов-1954”, НЧ „Георги Търнев-1900”, НЧ „Съвременник-1986, НЧ „Иван Вазов-1931” кв. Коматево, НЧ „П. Р. Славейков – 1908, Училищни библиотеки, ПУ и Аграрен университет. „Библионощ“ е насочена към младежта, защото тя е способна да бодърства цяла нощ.

В международен план през 2015 Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения. Съществен момент от Нощта на литературата са откъсите, четците и местата. В България известни актьори и публични личности ще четат избрани моменти от заглавия, издадени след 2000 година, в нетрадиционни за тази цел градски пространства. Във всяко „читателско гнездо“ на всеки половин час ще се представя отделен откъс. Първото четене стартира в 18 часа. Посетителите ще могат да обикалят „читателските гнезда“, да чуят откъсите и да събират печати. В края на вечерта всеки събрал поне 5 печата, ще може да участва в томбола.

 

Подобни статии

Top