Четирима българи в европейската селекция “30 под 30″ на Forbes

Четирима българи бяха избрани от сп. Forbes в първата селекция “30 под 30″ за цяла Европа. Това са Екатерина Карабашева и Христо Тенчев, отличени в категория “Социално предприемачество”, и евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков – в категория “Политика”.

В САЩ селекцията “30 под 30″ се избира от експерти всеки януари от пет години насам и постига безпрецедентен успех. Българското издание на Forbes също налага престижния проект от 2013 г. насам. Селектираните българи на европейско ниво не са непознати на читателите – Христо Тенчев беше лицето на българския “30 под 30″ през 2013 г., а Ева Паунова бе сред избраните през 2015 г.

“България все по-често бива припозната за своите таланти. Благодаря на Forbes, защото хората в тази класация дават надежда, че имаме сили и талант да се справим с предизвикателствата в Европа.”, коментира Ева Паунова, един от водещите млади политици в Европа.

Класацията “30 под 30″ включва общо 300 имена на вдъхновяващи млади хора, които трансформират бизнеса, технологиите, финансите, медиите и културата в Европа. Списъкът е компилиран от експертно жури и обхваща 10 категории – медии, индустрия, политика, традиционна и електронна търговия, изкуство, развлекателна индустрия, социално предприемачество, наука и здравеопазване, технологии и финанси.

Повече за българите в престижната класация:

Екатерина Карабашева на 26 г.
Създател на приложението за мобилни телефони Jourvie, насочено към хора с хранителни разстройства. От пускането си на пазара през 2015 г. приложението е изтеглено над 10.5 хил. пъти и има около 1500 активни потребители.

Христо Тенчев на 29 г.
Съосновател на Софтуерния университет в България, който досега е обучил над 33 хил. студенти в областта на информационните технологии и предприемачеството. Тенчев също така е основател на технологичната фирма XS Software.

Ева Паунова на 29 г.
Член на Европейския парламент (ЕП) от Европейската народна партия (ЕНП), тя е е застъпник за предприемачеството, малките и средните предприятия и образованието. Основател на инициативата “Образование България 2030″, насочена към подобряването на образованието в страната, като още в първата година на мандата си получи една от престижните награди “Евродепутат на годината”.

Андрей Новаков на 27 г.
Най-младият член на ЕП и съпредседател на Комисията по устойчиво развитие към “ЕвроЛат” – транснационален парламентарен орган, който работи за насърчаването на двустранните отношения между Европа и Латинска Америка. Новаков се ангажира активно с въпросите на регионалното развитие, Европейския фонд за стратегически инвестиции, младежката заетост и мобилността на учещите, както и на бюджета на ЕС и бюджетния контрол.

Източник: forbesbulgaria.bg

Подобни статии

Top