Четирима колабираха в Пловдив от жегите СНИМКИ И ВИДЕО

 

Четирима колабирали по улиците и много прилошавания на работното място е равносметката от горещия 8 юли за Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Това съобщи за DCNEWS завеждащата смяна д-р Екатерина Анева. Според нея спешните медици регистрират завишение на потърсилите бърза помощ пловдивчани, като от сутринта до 15.00 часа са обработени над 30 случая.

От четирите случая на колабирали по улиците пловдивчани, при двама е установено, че са употребили голямо количество алкохол, уточниха от Бърза помощ. Алкохолът е сред напитките, които са забранени при температури над 28-30 градуса, категорични са медиците.

Ендокринологът д-р Веско Стоилов препоръча в летните жеги да се употребява голямо количество вода, за да не се обезводни организмът.

Да се избягва ледената  бира в големите жеги, защото може да има дори трагични инциденти. Също така за по-лесно човек може да удвои килограмите си –  теглото си по две. Друг начин за лесно смятане на необходимото количество вода, което трябва да се изпие е, че на всеки килограм живо тегло, организмът се нуждае от 30 милилитра течност. Т.е. за 50-килограмов човек е нужна литър и половина вода.

Докато разговаряхме с д-р Стоилов той бе повикан за спешен случай на възрастна жена с пиелонефрит, която заради високите температури е получила сърдечен проблем.

Лекарят обясни, че хората с хронични заболявания – диабет, бъбречни и сърдечни проблеми, високо и ниско кръвно налягане и др., трябва задъжително да пият лекарствата си. Той препоръча още в жегите да се носят бели памучни дрехи е желателно, шапки, възрастните хора да стоят под чадър, да избягват излизането между 11.00 и 15.00 часа, а за тези със сърдечно-съдови заболявания – от 10.00 до 17.00 часа.

В горещия летен ден основна атракция за пловдивчани се оказаха Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина.  Сухите шадравани привлякоха много деца, а и възрастни. Пловдивчани масово се разхлаждаха в тях около 14.00 часа. Други пладнуваха на моравата в близост, а трети – почиваха по пейките.

В следобедните часове хората се изпокриха, а улиците в града опустяха.

Подобни статии

Top