Четири акции на Пловдивската спасителна служба за 2015 г.

rilski_ezera (16)

Планината през лятото е не по-малко опасна, отколкото през зимата, предупреждават специалистите. През топлите месеци често температурите на високо се променят за минути, дъжд и гръмотевични бури рязко скриват слънцето.

Завеждащия Пловдивската спасителна служба към Българския червен кръст Георги Стамов призова туристите да не тръгват сами, да се съобразяват с метеорологичните условия и да носят със себе си вода, резервни обувки и чорапи, яке, кибрит и заредени мобилни телефони.

Също така да не злоупотребяват с алкохол и наркотични вещества. Ако има човек минавал маршрута – добре, ако няма, групата трябва да е максимално добре информирана за него, допълни планинският спасител.

През предстоящите дни в планините се очакват превалявания и засилване на вятъра, каза още Георги Стамов. Ако туристите се изгубят или им се наложи да пренощуват в принудителен бивак, първото нещо, което трябва да направят е да подадат сигнал на спешен телефон 112.

Могат да си направят колиба от дървени пръти, папрат и клони или да се подслонят под някой скален навес. Много е специфична ситуацията ако бедстващите попаднат в гръмотевична буря.

Общо четири акции в планините Рила, Родопи и Средна гора е реализирал отрядът на ПСС към БЧК – Пловдив от началото на годината. Всяка една от тях е имала благоприятен изход за туристите. В местното звено работят 25 души и едно спасително куче.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top