Четири отделения в МБАЛ „Асеновград“ с огромни загуби

Четири отделения в Асеновградската болница са на загуба

Отделенията по Акушерство и гинекология, по хемодиализа, за спешна помощ и реанимацията са натрупали най-много загуби в Асеновградската болница. Това показва финансовият анализ на ръководството на здравното заведение, който придружава антикризисния бизнес-план, гласуван на сесията на местния парламент в Асеновград.

От четирите отделения, които са на загуба, само съществуването на спешното не е задължително за общинската болница. Анализът обаче сочи, че то е необходимо. За да се оздрави лечебното заведение, управителят д-р Иван Червенков предлага да се намалят леглата в някои от отделенията и да се включат нови дейности.

Една от тях е инвазивната кардиология, която ще „бетонира“ болницата, се посочва в антикризисния план. Кардиологията ще замени досегашното първо вътрешно отделение. Предлага се също създаване на дъщерно дружество от поликлиниката, за да не се насочват пациенти към частни лечебни заведения при положение, че може да се лекуват в общинската болница.

Ръководството настоява за финансово подпомагане от общината на отделението по спешна медицина при ясни правила. По сметките на управителя за целта са нужни 230 хиляди лева. От болницата искат да стопанисват и паркинга, парите от който сега влизат в общинската хазна, както и прилежащото заведение.

Преди месец и половина на сесия на местния парламент управителят на болницата д-р Иван Червенков поиска закриване на спешното отделение заради натрупаните дългове от 217 хиляди лева. Впоследствие идеята отпадна, но общинското ръководство поиска оздравителен план за здравното заведение.

Подобни статии

Top