Четири правила за щастие във всяка ситуация

Животът често ни поднася приятни, но и неприятни изненади. Заедно с това идват нервите, притесненията и всичко това оставя у нас неприятно усещане и ни прави нещастни. Как да се справим с тези вълни на нещастие. Вижте нашите съвети за щастие във всяка ситуация.

Древногръцкият философ Епиктет е казал, че щастието на човек започва и свършва с ума му. Всичко е в главите ни. Ние сами решаваме как да приемам определена новина, какво да е поведението ни в дадена ситуация. Сами избираме дали да наведем глава и да се самосъжаляваме, или да се изправим и да посрещнем онова, което животът ни е подготвил.

Как човек реагира в дадена ситуация зависи повече от личността му, отколкото от самата ситуация. Вижте няколко прости правила, които може би ще ви помогнат да посрещате неприятните ситуации, ако не с усмивка, то поне с малко повече смелост.

Живейте в настоящето

Каквото и да ви е подготвил животът, приемете го. Живейте в настоящето. Не си мислете колко щастливи сте били вчера или колко по-добре бихте могли да бъдете утре. Не се фокусирайте твърде много върху неприятната ситуация. Опитайте да гледате мащабно на нещата.

Приемете, че животът има своите хубави и лоши страни. И най-важното, предприемете нещо тук, днес и сега, за да сте по-щастливи, за да се измъкнете от лошия момент и да вървите към по-добрия.

Работете за щастието си

Щастието никога няма да дойде просто така. Трябва да го преследвате, да вървите към него, да сте активни. Гледайте на действията си като на малки стъпки към една по-добра ситуация, към едно по-добро бъдеще, а и настояще. Гледайте на проблемите като възможност за промяна, за личностно израстване, неща, така важни за цялостния житейски път на човека.

Бъдете реалисти

Когато ви се случи нещо неприятно, „отстъпете“ крачка назад. Бъдете реалисти за ситуацията, в която сте изпаднали. Всеки човек има неприятности; няма хора без проблеми, няма хора, на които се случват само добри неща. Приемете лошото като част от живота. Така ще избягате от ситуация, в която се самосъжалявате.

Търсете малките парченца щастие всеки ден

Ежедневно около нас се случват десетки хубави неща. Просто трябва да се научите да ги улавяте, да ги забелязвате и осмисляте. Разгледайте света около себе си такъв, какъвто е. И не се страхувайте да се усмихвате дори на улицата, дори когато сте сами. Тези малки, откраднати усмивки, ще направят деня ви по-цветен и ще ви помогнат по-лесно да посрещате неприятности.

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top