Четири премиери на 19-тата „Сцена на кръстопът“

Септември дойде и е време за театър. Дълги опашки пред билетния център на Драматичния театър в Пловдив се вият още от вчера и любителите на изкуството търпеливо чакат реда си, за да се сдобият с пропуск за 19-тото издание на  Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”.

Фестивалът се открива  в Дома на културата „Борис Христов”на 10 септември с премиера на „Сестри Палавееви“ по  едноименния роман на Алек Попов.

Представлението е на Пловдивския театър, който ще се представи и с още едно премиерно заглавие – „Няма ток за електрическия стол” по пиесата на Александър Секулов.

Спектакълът ще бъде представен на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

Тази година в „Сцена на кръстопът” участват 20 постановки на 12 театъра , три от които са чуждестранни.  В програмата, селектирана от театроведа Богдана Костуркова, са включени представления  с награди „Аскеер“ и „Икар” като „Къщата на гнева” по Лорка, „Каквато ти ме искаш” на Теди Москов, както и представлението на Народния театър, „Семеен албум” от Малин Кръстев.

Сатиричният театър също ще зарадва почитателите си с любопитно заглавие – „Дакота” от Жорди Галсеран с Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов и Александра Василева.

Хасковският театър ще гостува в Пловдив с „Мърлин Мърло” от Николай Коляда с Ирмена Чичикова и Радина Кържилова. Народният театър ще представи още „Петокнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, габровската трупа гостува с „Жана Д`Арк” на режисьора Петринул Гочев, а Младежкият театър ще се изяви с „Кухня” на 21 септември.

С интерес се очаква новата пиеса на Елин Рахнев, наречена „Свалячи”, която е продължение на постигналата голям успех  „Фенове”.

Билетите за някои от заглавията от афиша вече са изчерпани, споделят организаторите. Цената им е от 10 до 25 лева.

Официалното закриване на „Сцена на кръстопът” е в Дома на културата на 23 септември от 19 часа със спектакъла на театър „Българска армия” – „Стреляйте по артиста”.

В съпътстващата програма са включени представяния на книгите на Пенка Калинкова и Николай Ламбрев-Михайловски, концерти на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и Акапела, спектакли на студенти от НБУ и кръгла маса на тема „Новото в новата българска драматургия на 21 век“.

Съорганизатори на фестивала, чийто артистичен директор е проф. Стефан Данаилов, са Министерството на културата, Община Пловдив и Драматичен театър-Пловдив.

 

Подобни статии

Top