Чешки гастрольори мамят пловдивчани - DC news

Чешки гастрольори мамят пловдивчани

Гастрольори от Чехия мамят пловдивчани, разказвайки им сълзлива история за болен роднина. Чужденците искали пари назаем, за да платят лечението, и оставяли багажа си в залог, че ще върнат парите, веднага щом обменят валута.

Измамниците – баща и син от Чехия, имали доста добре отработена схема, за да лъжат пловдивчани. В един от случаите е пострадал възрастен човек. Освен сумата, която на развален български му поискали гастрольорите, той олекнал и с още пари. Според Николай Кирков – началник на отдел „Криминална полиция“ в пловдивската полицейска дирекция, докато баламосвали дядото, че ще му оставят куфарите си и ще се върнат после за тях, чехите успели да разберат къде домакинът държи парите си.  Докато той се усети, чужденците откраднали и останалите скътани левчета на пловдивчанина. Така възрастният мъж изгорял с близо 8000 лева.

След като криминалистите задържаха измамника с иконите, се оказа, че 33-годишният пловдивчанин е излъгал шестима души тази година, а само за последната седмица от машинациите му са изгорели четирима – двама мъже и две жени. Между 40 и 60 лева прибирал от хората резбарят-менте. Криминално проявеният мошеник е автор на още 7 подобни измами през миналата година, посочи Кирков. За случая е уведомена прокуратурата.

Шефът на „Криминална полиция“ съобщи, че през октомври е имало само три телефонни измами, но по нова схема. Този път големи суми са искани за купуване на скъпоструващи медикаменти за лечение на близък роднина, който се е разболял от ебола. Телефонните измамници отново са от Северна България и са задържани. Те са имали добре смазана организация от мулета, посредници и тайници за предаване на парите.Често шарлатаните нагло изнудвали хората и ги карали ако нямат пари, да поискат назаем от близки, познати или съседи. Готови били да вземат и златни накити, ако набелязаната жертва няма достатъчно пари в брой, за да плати за лечението на измисления си роднина.

През октомври са регистрирани също две измами от страна на мними врачки. За да развалят магията две жени от Раковски и Първомай са платили съответно 2500 и 15 хиляди лева.

10 измами по различни схеми са регистрирани за октомври в Пловдивско, а от началото на годината, измамените хора са над 60. 25 са задържаните измамници. От полицията съветват да не вярваме на непознати, които лансирайки определена версия или мотив, че ще ни помогнат на нас или наш близък, искат пари и да сигнализираме на телефон 112.

 

 

 

Подобни статии

Top