Чингарова: Не може да се отварят чували!

Административният съд в Пловдив отложи делото за касиране на изборите в район „Тракия”, където Костадин Димитров от ГЕРБ спечели с 93 гласа повече от кандидата на Патриотичния фронт Костадин Гаров.

При днешното второ заседание по делото бяха представени заверени от ГРАО копия на избирателните списъци с дописаните под черта. Веднага след делото за „Тракия“ започна и това за балотажа между Славчо Атанасов и Иван Тотев.

И на делото за касиране на изборите в район „Тракия“, и на процеса, на който Патриотичният фронт оспорва резултите от балотажа за кмет на Пловдив между Славчо Атанасов и Иван Тотев, съдът допусна да се прегледат удостоверенията на дописаните под черта гласоподаватели.

Не е уточнено наистина те за кого са гласували, но това не е и нужно да се доказва. Нужно е да се докаже, че броят, с който се превишава е разликата, с която падаме, заяви Костадин Гаров от Патриотичния фронт.

По делото за касиране на изборите в Пловдив беше допуснат и изгледан компактдиск с видеоматериали, които, според адвоката на Патриотичния фронт доказват, че в зоната за сигурност в изборната нощ, са били отваряни чували и това е закононарушение.

„Не може да се отварят чували. В действителност да, видно е от видеозаписа, че е имало отворени чували. Не можем да докажем, че са били манипулирани протоколите и затова трябва много сериозно обследване“, каза председателят на ОИК – Пловдив Деница Чингарова.

Разпитан бе и свидетелят Тодор Петков, председател на Секционна комисия №57. Той заяви пред съда, че в зоната за сигурност е можел да влезе всеки и че е видял как се отварят чували.

Свидетелят потвърди, нещо, което се видя и на репортажите телевизионните, които бяха възпроизведени в съдебната зала, че в зоната за сигурност има отворени чували и има членове на СИК, които поправят на коляно секционните протоколи. Това е абсолютно недопустимо“, категоричен беше адвокат Емил Василев.

Следващото заседание по двете дела бяха насрочени за 24 ноември.

 

Подобни статии

Top