Читалище „Родолюбие“ в Асеновград най-накрая ще бъде отоплено (ВИДЕО)

Ремонтират отоплителна система на читалище „Родолюбие“ в Асеновград! След повече от три години обещания от общинското ръководство, че ще се потърси начин за разрешаване на проблема, най-сетне има шансове културната институция да приеме публиката в отоплена зала.

Голямата зрителна зала на читалище „Родолюбие“ е единствената сцена в града, на която могат да гастролират театри от страната и да се правят големи концерти. В нея има 580 седящи места, акустиката е прекрасна, но температурите са близки до тези на улицата.

Проблемът с отоплението на зрителния салон стои от доста време. През последните няколко години той се отопляваше с климатици и калорифери, които не можеха да отоплят помещението. Сградата е газифицирана, но инсталацията не е изчислена както трябва, затова и не се ползва. Тя е монтирана преди седем години години, когато общинският съвет е гласувал средства.

„Правили сме опити да затоплим, но това е почти невъзможно, а средствата за газта са много. Затова в момента не се използва газовото отопление, залата се отоплява с климатици и калорифери. Липсата на отопление отблъсква хората да посещават сградата и театрите. Когато имаме театър, хората трябва да бъдат със зимни шуби в салона“, коментираха преди време от настоятелството.

Освен отоплителната инсталация, при ремонта ще бъдат подменени счупените столове, те ще бъдат претапицирани и лакирани, ще се подмени и дюшемето на аванс сцената. Предвидено е също да бъде изциклен паркета в зрителната зала, а също да се извърши основен ремонт на сцената и гримьорните.

Това е първият етап от ремонта. Прогнозната му стойност, предвидена от общината е 50 хиляди лева без ДДС. Офертите на участниците в обществената поръчка, обявена от общината, ще бъдат отворени на 25 ноември.

Вижте и видео за историята и съвремието на читалище „Родолюбие“:

 

Подобни статии

Top