Чудеса от дърво и текстил се крият в пловдивско мазе (СНИМКИ)

Повечето хора използват мазетата си за да трупат вехтории или да съхраняват зимнина. В Пловдив обаче има едно семейство, което  преди време решава да претвори подземната част на жилището си в творческа работилница.   В нея те започват да изработват интересни и различни играчки, практични вещи за бита и куп други изделия от дърво, кожа и текстил.

В един мрачен и студен януарски ден преди година и половина Иван решава да разчисти мазето си, маха всичко ненужно и започва да твори чудеса от естествени материали . Така за кратко време от място за буркани и вехтории, мазето се превръща в дом на творенията.

В началото започва да работи с машинка, която си купил от битака, а днес вече има почти пълен набор от инструменти. Въпреки това предпочита винаги, когато ве възможно да моделира материала с ръце и така да усети топлината му.

Съвсем случайно, Иван попада в пловдивския квартал „Капана“, където се среща с много позитивни и отворени за изкуството хора. Решава да напусне своето мазе и да стане част от голямото семейство на творчески комплекс „Инкубатор“. В съседство с още няколко свои колеги, той ежедневно създава шедьоври от дърво и кожа, като не спира нито за миг да се забавлява.

Нещата, които се създават в работилницата, са изцяло авторски. Различни играчки, шевни машини, които се използват за игленици, закачалки за ключове – всичко е направено с много старание, креативност и всеки детайл е изпипан до последно.

Иван изработва нещата, а съпругата му Сия след това рисува върху тях, за да се получи истинско произведение на изкуството. Двамата никога не спорят и всеки се доверява напълно на виждането и фантазията на другия.

Актьор по професия, Иван споделя, че като творец вижда нещата от друг ъгъл и предава по-лесно позитивното настроевние на останалите хора. Дава пълна волност на въображението и може да почерпи идеи от всичко, което му се случва в ежедневието.

Творецът обича да се провокира сам, а най-трудното нещо, което е измислил и направил досега е стълбище със стъпала, парапети и балконче, което може да се използва за поставка на чаши и различни кухненски вещи.

Според Иван има хляб за авторите, които се занимават с ръчно творчество. Нещата стават сравнително бавно, тъй като това не е масова изработка и всичко се прави на ръка, но удоволствието след като докоснеш готовото изделие е несравнимо. Друго предимство на ръчния труд е, че всяко нещо е уникално и в много от случаите е предназначено за точно определен човек.

Боите, които използва са напълно безвредни, материалите са естествени и напълно подходящи за децата. С негова помощ, по време на детските творчески работилнички в „Капана“, малчуганите правят дупчици по самолетите, сглобяват ги и след това се чувстват като истински герои пред мама и татко.

В работилницата се организират и „творчески“ рождени дни, които продължават по 2-3 часа. Родителите уговарят предварително какъв проект ще се изработва по време на купона в зависимост от интересите на детето. Това може да е голям самолет, ферма, къща и т.н. Всичко е съпроводено с музика, торта и много позитивни емоции за малките палавници.

Дърводелството е изключително стар занаят, а материалът е изключително благодатен и може да се направи всичко, което въображението ти позволи. Намерил своето място в най-творческия пловдивски квартал „Капана“, Иван споделя, че не би напуснал България, тъй като само тук се чувства на мястото си.

Той вярва, че със своята дейност, както и с тази на всички творци в „Капана“ до 2019 г. в Пловдив ще се случат все по-интересни и мащабни събития. Надява се, че всички, които са отворени към новите и креативни идеи ще помагат и по този начин градът ще се развива и ще върви напред.

 

Подобни статии

Top