Чудотворният образ на Св. Богородица Умиление посреща гости в Асеновград (СНИМКИ)

Човек никога не знае как и кога ще се излекува или къде ще се случи това, но много хора намират изцеление и помощ, като се обърнат към чудотворна икона.

Иконите с необяснима сила, от които търсим помощ, се намират на много места по нашите земи. Такава е чудотворната икона на Света Богородица – Елеуса в църквата „Света Богородица – Благовещение“, по-известна още като Рибната църква в Асеновград.

Храмът заедно с аязмото е построен през 1834-та година на мястото на параклис от 12-ти век, за който се смята, че е граден заедно с Асеновата крепост.

За иконата на Света Богородица Елеуса – Рибната /както я наричат хората/ се вярва, че е останала още от стария параклис и че лекува болести и помага на жени да заченат. Името на иконата означава милостива и умилена, а разказите на хора за помощта й и сбъднатите желания, водят все повече хора в църквата „Св. Богородица Благовещение“ в Станимака. Иконата е известна с това, че върши чудеса и че който я докосне и истински вярва в помощта й, ще получи лек за всичките си болести.

Тази църква е единствената в цялата Пловдивска епархия, която е наречена на Благовещение. Тя носи името Рибната църква, защото в параклиса под нея има лековито аязмо, в което плуват рибки. Говори се, че те са се появили там като знамение при полагане на основите на храма и че рибките вършат чудеса, но само праведните ги виждат. Ако човек отправи искрена молитва и се вгледа във водата в аязмото, молбата му ще бъде чута и изпълнена.

В храма има и друга икона, която привлича много хора там с надежда за изцеление и помощ. Иконата е изключително рядка. Тя е изработена от стъкло. Поставена е на около метър дълбочина – на дъното на аязмото „Свети Йоан Предтеча”. Който погледне в животворното изворче вижда, че от там го гледа самата Божия майка. Поставена е на 08 април 2012 – на Цветница.

Храмът, съхранил чудотворната икона, и днес е място, където хората отиват с надежда да получат помощ и да се излекуват, да застанат и да се помолят пред иконата, като изкажат своята благодарност. Чудесата, свързани с лечебната сила на иконите са много и за тях се знае и пише по цял свят. Как лекуват никой не знае, но преди всичко те помагат на тези, които имат силна вяра, не само в силата на иконите и чудото, но и вяра в себе си.

Подобни статии

Top