Чудото на Преполовение в Асеновград (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Днес Православната църква чества празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Чества се на 25-тия ден след Великден, когато времето до Петдесетница се преполовява. Празнува се винаги в сряда, макар всяка година да е на различна дата.

Малко известен в страната , Преполовение е особено тачен в района на Асеновград. За хората тук денят е важен и дългочакан и се празнува с особена тържественост. Защото, според традицията, една икона на Божията майка гостува на Бачковската обител.

Олтарното изображение на Богородица от известната в града Рибна църква всяка година се изпраща с литийно шествие до манастира.

Шествието потегля след отслужването на Божествената света литургия. Църковните камбани известяват изнасянето на Божията майка от храма. Иконата се поставя на специална „носилка”, богато украсена с цветя. Литията се води от свещеници, придружавана от стотици вярващи.

От няколко години тя минава през центъра на града, под звуците на военен духов оркестър. Вярва се, че ако се докосне иконата ще донесе здраве и благополучие.

Историята на празника с литията е свързана с българо-гръцките църковни борби от началото на 19 век.

Местна легенда обаче разказва как Ангелско шествие изминало пътя от Бачковския манастир до храм „Света Богородица-Благовещение”- Рибната. Чудото било наблюдавано от много хора в различни краища на града.

Малко след ангелската служба сама Богородица поръчала всяка година иконата й да се носи до манастира.Явила се на сън на една жена от града и предрекла, че на този ден стотици вярващи ще я изпращат „на гости”, а тя обещала да прави чудеса.


Същият ден следобед чудотворната икона на Пресвета Богородица се посреща с тържествения звън на всички църковни камбани в града.

Подобни статии

Top