Чужденци създали градоустройството на Пловдив (ВИДЕО)

Италианци, чехи, австрийци, швейцарци и германци са в основата на създаването на пловдивската индустрия и гимназиално дело. Чужденци от тези държави са и хората, допринесли най-много за градоустройството, строителството и озеленяването на Пловдив в миналото.

Благодарение на архитектите Йосиф Шнитер (автор на първия градоустройствен план на Пловдив и проектирал емблематични сгради, сред които Девическата гимназия, възстановяването на църквата „Св. Георги“, камбанарията на църквата „Св. Успение Богородично“ и др.), Пиетро Монтана (построил сградата на Хуманитарната гимназия и първото областно Народно събрание, а сега Музей на Съединението), проф. Мариано Пенигони (проектирал сградата на Френския колеж – сега ПУ „Паисий Хилендарски“), гръцкия архитект Димитриос Андроникос, Хенри Майер и др., градът под тепетата има днешната визия.

Това посочи директорът на Пловдивския исторически музей Стефан Шивачев, който ще изнесе един от докладите по време на Петата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”, която на 8 и 9 юни ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов”.

„Делото на европейски архитекти и озеленители в архитектурното и парково наследство на Пловдив в края на ХІХ-и век“ е темата на доклада на Шивачев.

Общо 35 доклада на специалисти от цялата страна ще изслушат над 120 представители на всички музеи в България, които се събират в следващите три дни в Пловдив. На третия ден, 10 юни, са предвидени посещения на атрактивни исторически обекти в града.

Пет са пловдивските доклади. Конференцията ще бъде открита с утре следобед с презентация за делото на чеха Антон Тайнер на уредничката от Етнографския музей Лора Христозова. Соня Семерджиева от Археологическия музей ще представи доклад за дарителството на д-р Иван Назлъмов. От Природонаучния музей Георги Дудин ще изнесе лекция  на тема „Ролята на РПНМ-Пловдив за опазване на биоразнообразието“ а журналистът Владислав Севов ще покаже филм за българите в Албания – „Албания – страна на светлосенки“.

Пет са направленията, в които са докладите на музейната конференция, като за първи път е включено и биоразнообразието, съобщи Валерия Димитрова – главен експерт в Министерство на културата.  Останалите са „Личност и време – чужденци, работили за България”,  „Археология и иманярство – спасените реликви” и „Дарителите в българските музеи”.

За гостите на форума, екипът на Градската художествена галерия е подготвил изложба на неизвестния досега живописец Михаил Лютов. Експозицията ще бъде открита в къща „Енчо Пиронков“ в Стария град.

Възможностите за участие на всички български музеи със свои проекти в големия общонационален проект „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъдат представени от специалистите на едноименната пловдивска фондация.

Подобни статии

Top