Чуждите автомобили в Гърция – с винетка

Транзитна такса под формата на винетни стикери с чип за автомобилите с чуждестранни номера, обмисля да въведе гръцкото правителство в рамките на новите мерки, които ще бъдат предложени на кредиторите. Очаква се от тази мярка в хазната да постъпват по около 15 млн. евро годишно, съобщиха местните медии.

С винетката финансовото министерство смята да даде „отговор“ на все по-големия брой водачи, които шофират коли с чужди регистрационни номера, главно български, за да избягват високите пътни такси, както и данъка „лукс“, с който се облагат частните автомобили с двигател над 1.929 кубика.

Планира се и налагането на специален данък за хотелите за еднократните нощувки. На тези с 3 звезди ще се налага такса от 3 евро, на хотели с 4 звезди – 4 евро, а на петзвездните – 5 евро. От тази мярка се очакват допълнителни приходи за хазната от 400 млн. евро годишно.

След поредния провален кръг на преговорите между Гърция и кредиторите й, вчера премиерът Алексис Ципрас настоя за организирането на среща с европейските лидери, ако до днес не бъде насрочена такава на финансовите министри. По-късно председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи искането му.

„Нуждаем се от конкретна дата за нова среща на Еврогрупата в близко бъдеще и не говоря за следващите седмици, а за дни. Трябва да избегнем ситуация на подновена несигурност около Гърция“, каза Туск пред репортери в Брюксел.

 

Подобни статии

Top