„Чучулигата разказва“ учи пловдивски деца да обичат природата (СНИМКИ)

Акция Чучулига

Децата от ЦДГ „Чучулига” представиха резултатите от четиримесечния труд по изграждането и оборудването на еко-къта „Чучулигата разказва“ и проведоха първите си открити уроци по „Нашето биоразнообразие”, „Зеленото богатство на Пловдив” и „Какво знаем за птиците на Пловдив”. Техни „преподаватели за един ден” бяха партньорите на детското заведение по проекта – еколози от дирекция „Екология и управление на отпадъците” към Община Пловдив и експертите от Българското дружество за защита на птиците.

Дворът на ЦДГ „Чучулига” се сдоби с еко-кът, оборудван с 18 ниски дървени пънчета – маси и столчета, 5 хранилки за птици, 4 поилки за птици, 5 гнездилки и 2 къщички за катерици. За наблюдение на птиците около обособения детски кът са закупени и бинокли. Монтирани са 4 интерактивни модула и информационни табла за изучаване на конкретни елементи от биологичното разнообразие и необходимостта от опазването му. Децата вече разполагат и с набор от определители за птици и други интересни помагала.

Кметът на „Централен“ Георги Титюков поздрави децата и им пожела да бъдат все така екологично насочени и активни, да се гордеят с богатството на страната и града ни, да се гордеят с това, че живеят в красив и богат град какъвто е Пловдив.

Доц. Стефан Шилев, шеф на дирекция „Екология и управление на отпадъците“, поздрави екипа на детското заведение за постигнатите по проекта резултати, а на децата пожела да продължават да опознават природата, да наблюдават с нестихващ интерес процесите в околната среда, да търсят взаимовръзките между човека и натурата във всичките й измерения.

 

Подобни статии

Top