Шантави практики при раждане от миналото

bebe

Едно раждане в наши дни е свързано с безброй въпроси, на които бъдещата майка трябва да си отговори и толкова решения, които трябва да вземе – секцио или естествено раждане? С или без упойка? Във вода ли ще ражда? Да присъства ли таткото или не?

Едно време много от всички въпроси с раждането не са присъствали изобщо или отговорите им са били строго фиксирани и коренно различни.

Вижте как са раждали (и за щастие вече не раждат така) жените по света преди векове.

Пред публика

Преди повече от 500 години кралските бебета в Европа са се раждали в присъствието на всички представители на кралския двор. В някои случаи публиката достигала до 70 човека. Те служели за свидетели и присъствието им се налагало, за да удостовери, че по време на раждането не се е случила някаква измама т.е. бебето не е било подменено.

В колониална Америка, преди ражданията да започнат да се случват в болници, било нормално родилките да си събират група за подкрепа. До 10 жени – майка, свекърва, съседи, приятелки – присъствали на ражданията на пуританките в Америка.

На стол

През II в. сл. Хр. гръцкият медик Соран описва ражданията по онова време. Тогава се смятало, че когато започне самото раждане и дойде време родилката да се напъва, тя трябва да седна изправена в стол с облегалки за ръце, които да стиска здраво, докато се напъва. Историкът Валри Френч уточнява, че столовете не били обикновени холни кресла, а били с дупка във формата на полумесец, през която се раждало бебето.

Върху куп листа

Коренните жители на Америка – индианците, са се раждали върху купчина листа. Въпреки че родилките са раждали с акушерки, никой не е поемал бебето, когато то се появявало на бял свят. Майките раждали изправени или седнали и бебенцето се търкулвало върху купчина листа.

В България…

Преди много, много години родилките са били израждани от жени, които не са имали медицинско образование, а в повечето случаи дори никакво. Тези жени са били акушерките в селоата и градчетата и се се наричали „баби”, а ритуала „Бабуване”. Жените не са раждали в болници, в стерилна среда. В най-добрия случай раждането е ставало у дома, а иначе където започнат болките. Най-често се е случвало на нивата, по полетата, защото основната работа на населението е била земеделска. Поради тази причина нашите прабаби и прадядовци са родени именно на полето.

За щастие тези времена за много назад във времето.

Честит празник на родилната помощ!

Източник: LadyZone.bg

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top