Шарапова с положителна допинг проба! Спряха временно правата й! (ВИДЕО)

Бившата №1 в света Мария Шарапова обяви, че се е провалила на допинг тест по време на Australian Open 2016. Рускинята организира специална пресконференция в Лос Анжелис и изрази надежда, че един ден отново ще може да излезе на корта.

„Направих огромна грешка. Не искам да сложа край на кариерата си по този начин, на този грозен килим“, каза Шарапова, която трудно прикриваше емоциите си.

„През последните 10 години приемам лекарство, наречено „Мелдронад“ от личния ми лекар, и преди няколко дни, след като получих писмо, открих, че то има и друго име – „Мелдониум“, което аз не знаех. Важно е да знаете, че през последните 10 години, това лекарство не бе в листата със забранените и аз го приемах легално, в продължение на 10 години. Но правилата се променят и от 1 януари „Мелдониум“ е станало забранено вещество, което аз не знаех. Приемах това лекарство заради няколко проблеми през 2006-та. Ще поема цялата отговорност за действията си. Извинявам се на феновете си по целия свят“, коментира Шарапова на извънредната си пресконференция.

Шарапова каза, че е получила писмо от WADA в края на декември миналата година, в което са фигурирали обновените имена на забранените за използване субстанции. Рускинята също така призна, че не е прочела списъка, заради което ще си понесе отговорността.

Новината за извънредната пресконференция на Шарапова се появи в неделя вечер, като първоначалните спекулации бяха, че рускинята ще обяви край на кариерата си, след като през последните месеци е измъчвана от чести контузии. От Уимбълдън 2015 насам Маша взе участие едва в 3 турнира.

От ръководството на Международната тенис федерация ITF реагираха светкавично и потвърдиха, че на 26 януари 2016 година Шарапова е дала проба за допинг във връзка с участието си на Откритото първенство на Австралия. Пробата е била анализирана от Световната антидопингова агенция WADA, в нейна лицензирана лаборатория, която е установила положителен резултат за мелдониум, която е забранена субстанция от WADA и съответно от TADP.

Правата на Мария Шарапова временно са спрени, като наказанието влиза в сила от 12 март тази година. Максималният срок на наказанието може да достигне до 4 години лишаване от състезателни права.

Снимка: youtube

Подобни статии

Top