Шеста международна дентална лазерна академия в МУ-Пловдив

Денталният факултет към Медицинския Университет в Пловдив е един от малкото клинични центрове в Източна Европа, сертифициран за обучение и работа с дентални лазери. Създаденият през 2012 година лазерен център към Факултета разполага с уникална апаратура, подходяща за лечение на различни заболявания на зъбите и устната кухина. Признание за положените усилия от екипа на центъра е и фактът, че миналата година в Париж, на свое редовно заседание, бордът на Европейската дивизия на Световната федерация по лазерна дентална медицина (WFLD-ED) избра единодушно партньорската кандидатура на Факултета и Лазерното Дентално Общество за домакин на Международния конгрес на WFLD-ED през 2017г. Този избор само потвърди, че Пловдивския Факултет е завоювал нужния международен престиж.

Лекции, курсове и клинични демонстрации ще бъдат част от шестото издание на Денталната Лазерна Академия, която ще се проведе във ФДМ-Пловдив от 2 до 4 април. Основната цел на този форум е да представи новостите от света на денталните лазерни технологии и тяхното клинично приложение.

„Възможността български зъболекари да бъдат обучени теоретично и практически от световни имена в тази модерна и бързоразвиваща се област е уникалната полза от Академията”, заяви деканът на Факултета по дентална медицина проф. д-р Георги Тодоров.

Все повече студенти започват да се интересуват от Лазерната дентална медицина. Тя не е залегнала в задължителната им програма, но през факултативен курс на обучение във Факултета в Пловдив само през 2014 година са преминали 36 бъдещи зъболекари.

„Лечението с лазери става все по-търсено и от пациентите, защото се различава от традиционните методи по това, че е минимално травматично, а възстановяването е в много кратки срокове”, обобщи доц. д-р Георги Томов, ръководител на лазерния център към Факултета.

За участниците в тазгодишното издание на лазерната Академия са подготвени лекции на различни важни теми. Гост-лектори ще бъдат водещи преподаватели от WFLD, а също така и изтъкнати български специалисти. Сред тях са проф. Н. Гутхнехт (Германия), проф. А. Усумез (Турция), доц. Т. Тосун (Турция), д-р Н. Чинифоруш (Иран), д-р К. Арапостатис (Гърция), доц. А. Белчева, д-р В. Бозалиева, д-р Е. Миронов и др. Нови акценти в Академията са лекциите по приложение на лазерите в протетичната дентална медицина и CAD-CAM технологиите.  Тази година отново ще бъде организирана постерна сесия, на която младите колеги ще могат да представят своите разработки, както и тематични предконгресни курсове, акредитирани от Българското Дентално Лазерно Общество. Участниците ще имат възможността да наблюдават и голям брой клинични демонстрации върху пациенти в реално време.

При откриването на Академията, Проф. Христо Кисов ще бъде официално обявен за почетен член на Българското Дентално Лазерно Общество и награден за приноса му към развитието на лазерната дентална медицина в България. Награждаването е на 2 април от 17 часа във Факултета по дентална медицина на Медицинския Университет в Пловдив.

Подобни статии

Top