Шест месеца условно получи фелдшерът от Карлово за грешна диагноза

Нова присъда за двамата лекари, причинили смърт поради немарливост

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Атанас Мурджев от карловската спешна помощ на шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Той застана пред Темида  заради поставена неправилна диагноза и немарливо изпълнение на задълженията си. Това е довело до смъртта на 53-годишната Василка Монева от Сопот.

Атанас Мурджев бил повикан в дома на жената на 10 юли 2013-та година. Тя се оплакаха от силни болки в гърдите, лявата ръка и гърба. Фелдшерът обаче й поставил мускулна инжекция с аналгин. Уверил я, че това ще й подейства успокоително и написал на медицинския фиш, че пациентката е в добро общо състояние. Работната диагноза, която медикът поставил, била „невралгия интеркосталис“.

Впоследствие състоянието на Монева се влошило, а съседи установили, че тя няма пулс и отново повикали Бърза помощ. Пристигналата на място д-р Киркова констатирала смъртта на 53-годишната жена.

Според съдебните медици диагнозата, поставена от фелдшера е била неправилна, тъй като жената е получила остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност.

Законът предвижда от 1 до 6 години затвор за подобно престъпление. Мурджев е с чисто съдебно минало. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top