Шефовете на Ботев и Сдружението: Искаме да се върнем към нормалността! (ВИДЕО)

Ръководството призна за грешката си с назначаването на Вьльо Петров, но се оплака от острата атака спрямо клуба, изпълнителният директор разкри подробности за трансферите

Членът на борда на директорите на Ботев (Пловдив) адвокат Слави Микински говори за скандалите около клуба в последните дни. На пресконференция на стадион „Христо Ботев“ той заяви, че целта на клуба е спортното съоръжение да бъде безопасно място. В брифинга участваха още Алексей Киричек – изпълнителен директор на клуба, Борис Гиздаков – председател на „Сдружение ПФК Ботев“, и Артур Платек – спортно-технически директор на клуба. 

Микински коментира разпространените от Ботев записи, в които един от феновете на „жълто-черните“ твърди, че е бил заплашван от строителя на стадион „Христо Ботев“ Илиян Филипов. 

„За съжаление поводът да е тук не са успехите на нашите футболисти, а някои наболели проблеми. Както всички вие знаете, клубът беше подложен на безпрецедентна атака в последните 6 месеца – действия, идващи извън клуба – демонтаж на турникети, ограничаване на достъпа до скайбоксове, спиране на асансьори, всичко това кулминира във физическа разправа с някои фенове на територията на стадиона. Както сме демонстрирали, нашата цел е стадионът да се превърне в едно място, където хората заедно с своите деца да се радват на успехите на отбора, Да прекарват времето си приятно и безопасно“, заяви Микински.

„Клубът трябваше да вземе отношение по тези случки и затова моля всички да се върнем към нормалността, да осигурим комфорт на спортно-техническото ръководство да проведат максимално добра подготовка на състезателите, защото тези събития извън футбола влияят на футболистите. Искаме това да спре и всеки да се върне към задълженията си“, каза още той. 

Микински коментира и темата с арестуваните служители на клуба, които бяха задържани за участие в организирана престъпна група. 

„Въпросните лица, които бяха арестувани, бяха назначени с цел да развиват охранителната дейност на стадиона и на базата. След дълъг анализ, който продължи близо 2 години с охранителната фирма, която заварихме в клуба, решихме, че трябва да преструктурираме тази дейност и най-добре е тя да се развива вътре в клуба. С тази цел започнахме да търсим хора, които имат опит и развиват дейността. Не винаги намеренията и решенията, които се взимат, са правилни. Очевидно, че това не са нашите хора, които ще развиват тази дейност. Предполагам, че договорите на тези служители са били разписани от изпълнителния директор“, поясни Микински и коментира темата със спирането на тока на стадион „Христо Ботев“.

„Нашето становище е, че има външна намеса и затова сме призовали полицията да установи истинските причини. Надяваме се на независима експертиза за причините за спиране на електричеството“, уточни адвокат Слави Микински. 

Председателят на Сдружение ПФК Ботев, което е миноритарен собственик на клуба, Борис Гиздаков призова феновете на „канарчетата“ да не се поддават на манипулации. 

„Не се поддавайте на манипулации. Идвайте редовно на стадиона, подкрепяйте любимия отбор. Нека заедно да се забавляваме с продукцията, която предлага Ботев. Нека правим от всеки мач малък празник, защото позитивната енергия, с която се зареждаме ни прави по-добри, защото обичаме футбола заради играта, а не заради власт, имоти и пари“, заяви Гиздаков. 

Спортно-техническият директор на Ботев (Пловдив) Артур Платек заяви, че в този момент спряганият за трансфер от ЦСКА-София Станислав Шопов няма да премине при „канарчетата“.

„Аз отговарям за трансферите към и от клуба. Имаме достатъчно играчи. Когато дойде моментът, Станислав Шопов ще дойде при нас, но сега не е този момент“, заяви Платек и коментира какви са целите пред отбора до края на сезона.

„Целите са същите, както преди – седмо място и класиране в европейските клубни турнири“, уточни спортният директор на Ботев. 

Той обърна внимание и на темата дали старши треньорът Душан Керкез ще подпише нов договор с клуба.

„Говорим с треньора от две седмици. Вече имахме разговори и с президента и това е въпрос, който се решава в момента.“

По отношение на изгонените юноши от дублиращия тим на „канарчетата“ Никола Гелин и Даниел Гичев Платек коментира: „Имаме млади български футболисти, но искаме да имаме и млади чуждестранни играчи. Видяхте кои юноши бяха на лагер с нас в Турция. Относно Гелин и Гичев – те имаха своя шанс, но не го използваха и сега искаме да дадем възможност на други млади футболисти“, поясни Платек и отказа да каже дали Красиан Колев ще бъде преотстъпен на Хебър Пазарджик. 

Изпълнителният директор Алексей Киричек засегна и темата с трансфера на Георги Николов, за когото „канарчетата“ трябва да платят на Хебър 200 хиляди евро. 

„Георги Николов е наш футболист. Той е освободен от Хебър. Ние работим съвместно с тях по отношение на договора. Всички въпроси ще бъдат решени и той ще бъде наш футболист“, лаконичен бе Киричек.