Шефът на митницата остава в ареста (ОБНОВЕНА)

Шефът на свиленградската митница

Пловдивският апелативен съд остави в ареста шефа на свиленградската митница Тодор Караиванов. Мотивите на магистратите са, че има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Решението не подлежи на обжалване. Делото се разследва от Софийска градска прокуратура, по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като само там има звено за разследване на корупцията, стана ясно днес.

Изпълняващият длъжността началник на Свиленградската митница Тодор  Караиванов бе доведен в съдебната зала с белезници. Той бе задържан на 28 януари за длъжностно престъпление и вземане на подкупи на обща стойност 2773 лева. Обвинението предвижда от три до десет години затвор и глоба до 20 хиляди  лева.

Според адвоката му Гергана Георгиева обаче, има вероятност обвинението да бъде изменено.

По-нататък мисля, че това обвинение ще бъде изменено, но сумата за която се твърди от обвинението, че представлява предмет на разследвано престъпление „подкуп“, е много по-малко от тази, за която се тръби наляво и надясно, че е открита в митницата и неговия дом. Става въпрос за порядъка от около 2000 лева„, заяви Георгиева.

Прокурорът от Апелативна прокуратура Марина Белчева обясни, че на този етап трябва да се даде възможност на органите на реда да съберат доказателства, а на практика във всеки един момент прокуратурата има законова възможност, ако приеме, че Караиванов не е приел подкуп, да го освободи.

„Деянието, което е извършил и за което има основателно предположение за мен е непростимо за лице, което заема такава длъжност“, посочи прокурор Белчева. По думите й наистина има опасност Караиванов да повлияе на разследването, ако остане на свобода и тази опасност не е измислена и хипотетична, а е реална. 

Софийска градска прокуратура ще решава дали да иска отстраняване от длъжност за Караиванов. Той управлява за втори път Свиленградската митница и беше арестуван на 28 януари вечерта, в момент, в който е получавал подкуп от 600 евро. При претърсване на кабинета му в сградата на митницата са открити по-рано взет подкуп от 600 лв. и още над 12 000 евро.

„Механизмът, при който той е реализирал това, в което е обвинен и това, че като началник на митницата той е бил длъжен да следи своите подчинени за корупция, а сам е извършил такова престъпление, накланя везните срещу добрите му характеристични данни“, мотивира се в съдебна зала съдебният състав.

Съдът гледа делото при закрити врати, тъй като по него има събрана класифицирана информация.  На този етап самият Тодор Караиванов също е отказал да даде обяснения. Но на излизане от залата Караиванов заяви, че това е постановка.

„Жертва съм на икономически оператори и митнически служители, свързани с митница Свиленград“, посочи началникът на митницата.

Съпругата му Тонка Караиванова бе категорична, че съпругът й е невинен. „Той сам ще каже каквото трябва по-късно“, допълни Караиванова и отказа по-нататъшен коментар.

Определението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top