Шивачката от Васил Левски, убила бебето си, застава пред съда

38-годишната шивачка от карловското село Васил Левски, която уби новороденото си бебе през август застава пред Пловдивския окръжен съд днес. Пенка Тодорова удавила момиченцето в дере в местността „Новите лозя“ край Калофер, зад цеха на „Интендантско обслужване“, в който работела.

Случаят потресе цяла България. Според съдебните експерти  бебето е било напълно доносено и здраво, но е живяло едва 10-15 минути и смъртта му е настъпила от удавяне.

Жената била разведена и от 2 години живеела с приятеля си Иван Иванов в дома му в с. Васил Левски. Двете й деца от първия брак живеели в Карлово, но тя се грижела и за тях.

Първоначално Пенка не знаела, че е бременна. Впоследствие, когато започнала да напълнява, тя ходела с широки дрехи с дълги ръкави. На 7-ми август тя отишла на работа сутринта, но по обяд получила болки и помолила да я освободят от работа, за да отиде на лекар. Казала, че отива на доктор и на охранителя на портала, който забелязал, че тя си тръгва. На пазача обаче му направило впечатление, че вместо към Калофер, Пенка тръгнала към дерето зад цеха. След около половин час жената се върнала и потеглила към града, за да хване автобуса за село Васил Левски. Там обаче тя получила тежък кръвоизлив и припаднала. Час по-късно в карловската болница се разбрало, че Пенка е родила съвсем скоро. До вечерта полицаите намериха трупчето на бебето, хвърлено в течащата вода в дерето.

Тройната комплексна психиатрично-психологическа експертиза, приложена към делото доказва, че Тодорова не страда от психично заболяване. Според вещите лица жената е действала подредено и целенасочено. Експертите твърдят, че тя не се е намирала в следродова депресия, която да е довела до отслабване на задръжките й. При разпитите обаче майката твърдяла, че бебето се е родило мъртво.

Срещу нея е повдигнато обвинение за убийство на собствената й дъщеря. Ако бъде призната за виновна, Пенка Тодорова може да получи наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Днес ще бъде първото заседание по делото срещу нея. В съдебната зала са призовани 9 свидетели и 4 експерти.

Снимка: vchas.net

Подобни статии

Top