Школата на Хебър преустановява дейност

Причина за това са неизплатени финансови възнаграждения на треньорите в ДЮШ в продължение на три месеца

Треньорите от детско-юношеската школа на Хебър (Пазарджик) излязоха с декларация-обръщение по повод наболели проблеми в структурата. Тя беше разпространена до медиите, но също така има и характера на отворено писмо до ръководството на СНЦ ФК Хебър-1918, Община Пазарджик, Общински съвет Пазарджик, Областен съвет на БФС-Пазарджик, медиите, футболната общественост, както и до родителите на децата, които спортуват в ДЮШ Хебър.

Академията на пазарджиклии спира да функционира от днес, 5 февруари, като причина за това са неизплатени финансови възнаграждения на треньорите в школата в продължение на три месеца. „Като мотив изтъкваме трудното и вече продължило нетърпимо дълго време, несигурно и неясно положение, в което се намира клубът“, се казва в становището.

Финансовите проблеми на Хебър започнаха със смяната на местната власт. След като стана кмет на града, Петър Куленски обяви, че сваля доверието от ръководството на клуба и е склонен да помага финансово само на детско-юношеската школа. Това явно не е така.

Ето какво пише в писмото от треньорите в школата:

„Ние, треньорите от ДЮШ ХЕБЪР заявяваме позицията си открито, а именно: считано от утре, 05 Февруари, се виждаме принудени да преустановим футболно учебно-тренировъчен процес с децата, с които работим. Като мотив изтъкваме трудното и вече продължило нетърпимо дълго време, несигурно и неясно положение, в което се намира клубът.

Ръководството на клуба загуби всякакъв интегритет в нашите очи като работодател и в очите на хората на град Пазарджик с поведението си. В продължение на 3 месеца ние не сме получавали своите трудови възнаграждения – месеците ноември, декември, сега завърши и Януари. Ръководството на клуба ни постави в позиция да посрещнем най-святите Християнски празници без нито един лев. Редица колеги не са получавали заплатите си дори от октомври месец насам. За съжаление, в 21 век, нашите осигуровки не са заплащани от месец април, с което ние нямаме най-нормалните човешки законови права пред институциите на България“, се казва в декларацията.

Организирани бяха дарителски кампании, в които бяха участници и доста деца от ДЮШ Хебър, но явно всички приходи са били насочени към представителния отбор на Хебър, а школата и хората в нея за пореден път останаха пренебрегнати. Смятаме, че достатъчно време вече, проявихме търпение, отдаденост, съпричастност и най-вече любов, в тренировъчния процес, който провеждаме с поверените ни деца. Но няма да продължим да го правим за това ръководство на клуба. За нас работата е мисия и благодарим на всички родители, които проявиха и продължават да проявяват своето доверие и съпричастност към нас, нашия труд и компромиси, които правим, за да работим в едно цяло с децата на Пазарджик. Смятаме обаче, че в 21 век и икономическото състояние и инфлация в нашата държава е неприемливо да се работи в такава среда. Всички ние имаме своите семейства и осъзнаваме каква отговорност носим с работата си.

След това те се спират и на противоречията, които избуяха в последните дни между ръководството на клуба и Община Пазарджик. Те обясняват, че като служители на СНЦ Хебър 1918 (Пз) очакват възнагражденията си от управата на клуба, а не от общината, най-малкото защото клубът не е общински.

През последните дни бяхме свидетели на срещи и разговори в един конфликт между ръководство на клуба и Община Пазарджик. Ние смятаме, че нашата структура ДЮШ Хебър и треньорите в нея нямаме никаква вина за положението, в което се намира клуба. Ние сме служители в СНЦ „ФК ХЕБЪР-1918“ гр. Пазарджик със своето ръководство и ръководители, които се явяват наши работодатели. Ние не сме служители на община Пазарджик и не смятаме за редно хора от ръководството да ни заплашват с думи, че ние трябва да си търсим заплатите от други места, та било то и от новите ръководители на общината. Редно е ръководството да се погрижи за обезпечаването на нашите задължения, които в голяма степен датират още от преди да се смени местната власт. Ако те са неспособни да разрешат така създалата се ситуация в положителна посока, очакваме официално да го заявят. Не мислим, че напускането на наши колеги, заради създалата се ситуация или намерението на ръководството да се уволняват такива, намаляването на заплатите, които и без друго са в размер да се стигне от начало до край на месеца, а и увеличаването на работния обем с цел да се компенсират липсващите колеги, би било нормално и от полза за бъдещото развитие на школата. С нищо не сме заслужили подобно отношение от нашите преки ръководители. Накратко казано – много от нас изразходват лични средства за обезпечаване на транспортни разходи, за подсигуряване на нормални консумативи, с които да имаме нормална среда за работа.

Приканваме ръководството на СНЦ „ФК ХЕБЪР-1918“ в най – спешна порядка да вземе решение, за светло, надяваме се, бъдеще за ФК ХЕБЪР и неговата ДЮШ. Нашата позиция ще остане в сила, докато не се промени отношението, уважението, обезпечаването и покриването на задълженията към нашия труд и цялата структура на ДЮШ ХЕБЪР от страна на ръководството на клуба!

Благодарим за разбирането, подкрепата и съпричастността от страна на всички родители и техните деца – нашата гордост!

ФК Хебър Пазарджик е с история от над 106 години. Повечето от нас са започнали професионалния си път като играчи още от деца в клуба. В него развиваме и своите професионални треньорски кариери. Всеки един от нас е оставил своя отпечатък като играч или треньор и емблемата на Хебър, както и феновете му, винаги ще имат място в нашите сърца! Надяваме се на едни по-добри дни и място на клуба, там, където всички искаме да го виждаме, в най-високото футболно ниво в България!“.

Източник: БГНЕС, ФК Хебър