Школа по роботика в БАН

Лятна школа по роботика

Лятна школа по роботика отвори врати за децата на Пловдив. В сградата на БАН всеки ден малчуганите сглобяват роботи, програмират и ги управляват, така че да изпълняват техните команди. Ръководител на Националното училище по роботика, със седалище в града под тепетата, е пловдивчанинът инж.Александър Чобанов, който 10 години ръководи Националния отбор по информатика и роботика на Чили.

Училището беше открито на 1 март от акад. Благовест Сендов. Дори и през лятото обаче то не спира работа. Методиката, по която се обучават децата е иновативна и провокира у малчуганите специфично логическо мислене.

Инж. Александър Чобанов – ръководител на школата по роботика: „Целта на школата е да дадем на пловдивските ученици една алтернатива за свободното време, което имат през лятото и те да могат не само да се забавляват през тези месеци, но и да научат роботика и най-вече програмирането на роботи. Това, което ние искаме, е децата да създават креативност и сръчност, да реализират сглобяването и след това оживяването на тези роботи.”

Децата, които посещават школата са на възраст от 8 до 13 години. Сглобяват сложен робот и програмират неговите действия. Всички са единодушни, че в школата е интересно, забавляват се, но получават знания и умения. Специфичното логично мислене, което се развива в школата по роботика още от най-млада възраст дава възможност на децата да овладяват много по-лесно реалните програмни езици. Колкото по-рано те се научат да създават програми за управление на роботи, толкова по-лесно ще прилагат роботизацията в заобикалящия ни свят, убеден е инж. Александър Чобанов.

Вчера ръководения от него отбор от НУР, получи сертификат от НАСА за успешното си представяне в организирано от космическата агенция състезание.

Подобни статии

Top