Шлем за 2 млн. евро показват в Археологическия музей (СНИМКИ)

Шлем за два милиона евро в Пловдив

Боен шлем от началото на II век след Христа е част от изложбата „Античните съкровища на Брестовица“, която бе открита днес в Археологическия музей в Пловдив. Такава находка се открива за първи път в Пловдивския регион, а на територията на България има още два подобни шлема, които не са така богато украсени.

Шлемът е от желязо с бронзов обков, а на него са изобразени митологични персонажи и сцени от Троянската война. Върху лицевата част за представени представени шест фигури на Ероси, а върху набузниците са изобразени две божества – на Хермес и Аполон, каза директорът на музея Костадин Кисьов.

Най-интересна е тилната част, на която е представена митологична сцена от Троянската война, при която синът на Хектор убива сина на Ахил. Тази сцена съществува, като изображения върху два гръцки съда, които се намират в Британския музей.

Върху предмет от Римската епоха за първи път се открива точно тази сцена от Троянската война, каза още Кисьов. Кавалерийският шлем се оценява на 2 милиона евро, а рестaврацията му е извършена за две години за сумата от 12 000 лева.

Освен уникалната находка, в изложбата са експонирани още 75 предмета от шест отделни гроба. Най-ранното погребение на могилата „Памуклия“, край Брестовица е от IV-III век преди Христа. Там е открито погребение на мъж, който е изгорен и поставен в урна. До самия мъж е погребана и жена, която е убита, най-вероятно за жертвоприношение, каза още Костадин Кисьов.

На снимките в изложбата са показани и ножът, с които е убита жената. Това погребение се датира с монети на Тракийския владетел Терес Втори и Македонския Терес Втори. След него могилата е издигната на височина 6 метра, след което е донасипвана, за да достигне съвременните размери от 18 метра.

Извършени са още три погребения в порядъка от I-II век преди Христа. Най-богатият открит гроб е на войн, като в него са открити три копия, меч, щит и други лични вещи, които да му служат в задгробния живот. Изложбата „Античните съкровища на Брестовица“ ще остане в музея един месец, до пристигане на експонаите от Лувъра, който ще бъдат показани в Пловдив.

Към изложбата вече проявяват интерес националните музеи в Италия и Гърция. С тези находки Археологическият музей в Пловдив става един от най-богатите в Европа.

Източник: Радио „Фокус“ – Пловдив

Подобни статии

Top