Шокиращи факти за хигиената на жените в недалечното минало

Общоизвестно е в какви нехигиенични условия са живели хората по времето на Средновековието. Но малко са хората, които могат да си представят какви са били хигиенните проблеми, скрити зад причудливите рокли от епохата Рококо и романтичната външност на дамите от началото на XIX век…

Тези въздушни красавици не са имали и представа за предимствата на цивилизацията, с които днес сме свикнали. Не можем дори да си представим колко им е било трудно да поддържат каквато и да е хигиена в ежедневието си. Преди 150-200 години хората не са могли дори да се справят с миризмата на пот, а редовният интимен тоалет е бил смятан за основна причина за безплодието!

Да се поглезиш с гореща вана? Жените от миналото дори не са сънували за подобно удоволствие… А всъщност много от тях за нищо на света не биха се и съгласили да влязат във ваната!

Европейците са се миели крайно неохотно. Те са вярвали, че чрез водата в порите им ще проникне инфекция, организмът им ще заслабне и ще ги хване треска… Смятало се, че честото миене води само до неприяности и вреди за здравето.

На лекарите буквално се е налагало да уговарят пациентите си да се къпят. Например Фридрих Билц в края на XIX век увещавал германците в книгата си „Ново естествено лечение“: „Има хора, които не искат да се къпят в реката или ваната и от детството си никога не са влизали във водата. Техният страх е неоснователен. След петата или шеста вана към къпането може да се привикне“.

Още по-далеч назад в миналото монарсите са се миели най-много по два пъти през целия си живот. Например през XV век кралица Изабела признала, че са я мили само два пъти – при раждането и преди сватбата. Луи ХIV пък бил заставен да се изкъпе от лекарите, но миенето толкова го ужасило, че той се зарекъл да не се къпе повече.

До ХVIII век хората миели само ръцете и устата си. Редовното миене на лицето не било препоръчително – лекарите смятали, че то може да доведе до възпаление или загуба на зрението.

Но и през XIX век хората влизали във ваната само, ако са болни. Горещи или студени, с добавяне на соли, ваните траели по няколко минути… А иначе тогавашните жители на Европа са се оправяли само с измиване на ръцете и лицето и евентуално обтриване на тялото с влажна кърпа. Затова пък ароматните настойки на треви, розовата вода, възглавничките със сушени ароматни треви в дрехите, били доста популярни.

По времето на Луи XIV парфюмите също били много използвани и дори били задължителни, особено за придворните. За ползването им кралят издал специален указ. Без тях никой не можел да се появи в кралския двор – все пак трябвало с нещо да се маскира „ароматът“ на немитите аристократи…

Чак в средата на XIX век, когато окончателно се разбрало каква е ролята на бактериите и мръсотията за развитието на заболяванията, редовното миене започнало да приема масов характер. Въпреки това до началото на ХХ век на жените не се препоръчвало да мият интимните си части – смятало се, че това води до безплодие.

По-лошо от миенето, било само четенето! Лекарите твърдяли, че четенето на книги е особено опасно, а също и по-сериозните умствени дейности – особено за жените в дните с цикъл. Според някогашните медици умственото пренапрежение било много опасно за здравето.

А между другото, парфюмите наистина туширали донякъде неприятната миризма на тялото, пристегнато в корсети и тесни многослойни дрехи, но не успявали да я премахнат окончателно. Чак през 1888 г. най-накрая бил измислен начин, да се премахне миризмата на пот. Тогава бил пуснат в продажба и първия дезодорант. Впрочем, на нас той би ни се сторил слабо ефективен. До изобретяването ан антиперспирант, който спира отделянето на пот, се стигнало едва през 1903 година.

Модните през XVIII век грандиозни прически също били много трудоемки: те били правени от професионални фризьори по няколко часа. За да си позволят да се изфукат с такава красота, подобна на вавилонската кула или кораб върху главата им, красавиците спяли върху специални поставки за прическата. Естествено това художествено произведение не било разваляно в продължение на седмици и месеци.

Затова не трябва да се учудваме, че тези творения ставали развъдник на всякакви животинки, а понякога – дори приютявали и мишки. В средните векове специално натърквали главите на испанките с чесън против въшки. А дъщерята на един от френските крале дори починала от собствената си въшливост.

За да почешат главите си, знатните дами притежавали специални пръчици. А ако се налагало да ги измият – правели това със сапун. Понякога – специален, за коса… Исползовали се също различни домашни средства: пепел, горчица и т.н. Шампоанът, който позволява да се измият косите както трябва и те да станат гъвкави и блестящи, бил измислен едва в края на XIX век.

Коприненото бельо всъщност, се е появило именно, за да не могат бълхите да се задържат по хлъзгавата тъкан. Такова бельо помагало на богатите дами да се предпазват от малките кръвопийци.

До 20-те години на ХХ век жените, особено знатните, излизали изцяло покрити с дрехи. Затова те не епилирали космите по телата си. Но пък сапуни за поддържане на дамската красота през XIX век вече имало достатъчно, при това различни видове.

Освен това липсвали и каквито и да било дамски превръзки. Жените трябвало да ползват парчета плат. По-бедните се налагало да перат и сушат тези парцали.

Тоалетната хартия, с която сме свикнали толкова много днес, в Европа също не се използвала. Но пък в Китай имало такава хартия още през VI век! А през 1391 година за императора и неговия двор, според китайските хроники, били специално направени около 750 000 листа от това хигиенно средство.

Европейците за първи път се запознали с тоалетната хартия през 1857 година, когато германски предприемач започнал да я произвежда. А днешните меки и нежни тоалетни рула започнали да се произвеждат едва през 1890 година, при това в САЩ. До това време за тази цел се използвали подръчни средства и най-вече вестници.

Така че, да бъдеш красавица в тези времена изобщо не е било лесно!

Източник: pure-t.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top