Шок! Горноводенското свлачище тръгна към строежа на Акваленда (СНИМКИ)

Горноводенското свлачище тръгна към строежа на Акваленда в подножието на хълма.  Това се вижда с просто око от епицентъра на сипея, установи проверка на DCNEWS.

Днес, след остър протест на стотина жители на Горни Воден и асеновградчани, правителството обяви, че отпуска пари за укрепване и преодоляване на последствията от свлачището на пътя за асеновградския квартал Горни Воден. Асеновградчани внесоха в общината и подписка, в която са се разписали 184 души.

В момента се извършва препроектиране на обекта и се очаква сумата, необходима за възстановяването на сипея да достигне милион и 200 хиляди лева.

Община Асеновград удължи от днес за неопределено време бедственото положение за кв. Горни Воден. Причината е, че това развързва ръцете на местната власт да навлиза в чужди имоти без специални процедури, ако това се налага при укрепването на свлачището, съобщи кметът. По думите му бедственото положение ще трае до приключване на укрепителните дейности.

В момента обемът на свлачището около 8 дка. Правят се проектни проучвания и се изготвя количествено стойностна сметка. До края на деня тя ще бъде готова и ще бъде предоставена на областния управител, посочи Караиванов.

Междувременно от Министерски съвет са се обадили, че ще бъде разгледан спешно проблема в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и очакваме да бъдат отпуснати средствата, с които ще започне укрепването на пътя. А всъщност на мястото път вече няма. Дръвчетата, които в началото на декември се бяха смъкнали с десетина метра надолу по склона, сега са слезли с още десет метра, видя репортер на DCNEWS.

Сипеят продължава да расте и стремително се насочва към строежа в основата на хълма, който според местните, е в причина за това да се образува срутището.  Строителството на Акваленда в основата на сипея продължава и единствените, които могат да го спрат са строителните надзорници на обекта. От общината обаче признаха, че именно оттам е дадено разрешителното за строеж.

Свлачището вече засяга и околните къщи, които имат пукнатини по стените и таваните, съобщиха от администрацията. Оттам са изготвили оценки на щетите, причинени на собствениците на имоти от обходния път към Горни Воден. На хората са изплатени обезщетения за близо 6000 лева.

Подобни статии

Top