Шофьор с фалшива диплома за средно отива на съд

Пловдивската районна Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу шофьор за използване на фалшива диплома за средно образование, за да си извади книжка.

32-годишният пловдивчанин Благой М., който имал само начално образование. Когато си изкарал шофьорска книжка, законодателството не изисквало образователен ценз за това. Впоследствие, през 2014-та година обаче, мъжът се записал на шофьорски курсове за категория „С“. За да получи книжка за тази категория, трябвало да е завършил средно образование, а той дори не бил изкарал основно.

По това време Благой работел на строителен обект на бул. „Източен“ в Пловдив и споделил със свой колега, че липсата на диплома е пречка да получи документа. Непознат мъж, който по това време минавал по улицата, случайно дочул разговора и предложил на  Благой срещу сумата от 200 лева, снимка и личните му данни, да го снабди с диплома за завършено средно образование. Той се съгласил и дал парите, както и документите. На следващия ден  получил от неустановеното по делото лице диплома за придобито средно образование със специалност, издадена от професионална гимназия в Пловдив.

На 26 април 2014 г. Благой отишъл в КАТ – Пловдив и представил фалшивия документ, за да му издадат шофьорска книжка за категория „С“.  Видът на хартията на дипломата усъмнила служителя, който приел документа. Извършената проверка в регистрационните книги на професионалната гимназия констатирала, че учебното заведение не е издавало такъв документ. Това било установено и от заключението на съдебно-техническа експертиза, изготвена по време на разследването.

Разпитан по време на досъдебното производство Благой се признал за виновен и дал подробни обяснения за случая, още повече, че за съзнателно ползване на неистински официален документ, както и за самото му съставяне, също може да се търси наказателна отговорност, посочват от прокуратурата.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

 

Подобни статии

Top