Шумоизолираща стена от плексиглас огражда линиите край Прослав (СНИМКИ)

Нова, прозрачна шумоизолираща стена от плексиглас ще бъде изградена край жп-линията в района на „Прослав“, съобщи за DCNEWS кметът на „Западен“ Димитър Колев. След протести на хората, живеещи край релсите, австрийската компания, която е главен изпълнител на жп отсечката Стамболийски – Пловдив, спря временно строителството на шумозащитните екрани и ще преразгледа проекта.

Хората в „Прослав“ са настръхнали заради строителството на шумоизолиращата стена от бетон край линиите. В началото на седмицата на протестно събрание те настояли пред кмета на „Западен“ Димитър Колев, стената да бъде от плексиглас, както е в други пловдивски села.

„Като заградят то става ужасно все едно, че сме в Бейрут“, сви рамене Петър Иванов от Прослав. По думите му стената само ще пречи на хората да минават.

„Ами то стена е необходимо, обаче тази е много грозна. Нека да е, както тази на Свиленград например – всичко е прозрачно, частично поне може да се направи, проектът да се измени. Тук е лицето на квартала, става много грозно, нека отстрани да погледнат, да видят как изглежда“, каза Мари Ангелова.

Мари живее точно до линиите. Разочарована е, че няма да може да вижда къщите на другите хора отсреща. Мая Плачкова пък има баничарница точно до прелеза на Прослав. Опасява се за бизнеса си.

„Работата ми е тук, павилионът се вижда от спирката. Като сложат тази триметрова стена, как ще работя аз, моите клиенти как ще знаят, че тук има, как да печеля нови клиенти? Просто ми пречи на работата. Бях в Испания и там видях, че са направили такава стена, като бетонната част е висока метър и 20, а оттам нагоре е плексиглас и всичко се вижда. Така искаме и ние, не сме против стената“, добави Мая.

„Разбира се, че там трябва да има стени, които да опазват живота и здравето на хората, както и да играят ролята на шумоизолатор. Като кмет на район „Западен“ обаче, за мен е изключително важно мнението на жителите на квартала“, поясни Димитър Колев и добави ,че е приканил фирмата да преразгледа проекта си. Затова строителството е спряно.

Изграждането на защитната стена в квартал „Прослав“ е част от започналата модернизация на железопътната отсечка. Стойността на договора за изграждането на жп участъка е над 67 млн. лв. След завършването на обекта влаковете по трасето ще могат да се движат със 160 км/ч.

Подобни статии

Top