Щедра вечер отпразнуваха украинците в Пловдив

Щедра вечер празнуваха снощи украинците в Пловдивско. Над 60 представители на украинската диаспора в региона се събраха, за да отбележат деня преди Старата Нова година. На празника им присъства посланикът на Украйна у нас Микола Балтаджи.

На този ден от сутринта стопанката на къщата започва да вари жито, което след това подслажда и щедро украсява с бонбони. Освен това се приготвят блини и други традиционни украински ястия и лакомства, с които се гощават гостите и комшиите.
Щедруващите (аналог на българските коледари) обикалят от вечерта та чак до полунощ къщите, за да се изплаши нечистата сила, царуваща по това време на земята.  Момците си слагат маски, обличат се в забавни костюми, като един от тях се пременява в женски дрехи и се прави на Миланка. Така с веселби, песни, танци и забавни сценки се чака настъпването на полунощ.

С веселби и танци посрещнаха Старата Нова година и украинците в Пловдив. 455 са украинските граждани в Пловдивско, в Пазарджик техният брой е 105, а в цялата страна – около 4000, съобщи почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.

Той и посланик Балтаджи се срещнаха със зам.-кмета на Пловдив Розалин Петков и обсъдиха с него бъдещото побратимяване на града под тепетата с град Лвов. Украинският град има подобен неповторим дух като Пловдив, посочи дипломатът и изрази надежда за ползотворно сътрудничество.

 

Подобни статии

Top